eur:
392.91
usd:
363.69
bux:
65938.65
2024. február 29. csütörtök Elemér
Nyitókép: Fortepan/ Vadász Ágnes

Újonnan felfedezett Cseh Tamás-dalok bakeliten!

Heteken belül elkészül a Másnap című album hanglemez formátumban, mely korábban nem ismert Cseh Tamás- és Csengey Dénes-dalokat gyűjt egybe. Az online térben már elérhető album Beck Zoltán és Szűcs Krisztián előadásával jött létre.

"Egyetemista koromban matattam édesapám hagyatékában, és találtam néhány olyan anyagot, olyan papírt, verset vagy töredéket, amit akkor nem ismertem. Vers formája volt, versszakokra volt bontva, viszont számomra idegen kézírással voltak mellette jegyzetek, esetlegesen jelölések, és azzal akkor nem tudtam mit kezdeni. Tudtam, hogy édesapám dolgozott együtt Cseh Tamással, és a Mélyrepülés lemezt megcsinálták, de akkor ezek a szövegek nem jelentek meg" – mondta az InfoRádióban a dalokat fellelő Csengey Balázs, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa.

A szövegek megtalálásakor még azt gondolta, majd később foglalkozik velük, de azóta tíz év is eltelt. Ezután a Cseh Tamás Archívum munkatársa lett, és olyan ismeretlen dalokat kezdett felkutatni, amelyek Cseh Tamás hagyatékában fennmaradtak. Kazettákon találta meg a tíz éve elolvasott dalokat, amint a legendás előadóművész dúdolja őket.

"Nagyon megörültem, hogy találtam egy új Cseh–Csengey-dalt, amiről korábban nem volt tudomás. Ezen felbuzdulva elindultam előre, és elkezdtem még keresgélni, és kiderült, hogy

a Mélyrepülésen szereplő tizenegynéhány dalon kívül még legalább negyven közös daluk született vagy volt születőben"

– mondta.

Valamelyikről csak a szöveg maradt fenn, és úgy gondolta, ezeket jó lenne publikálni. Viszont mivel ezek az anyagok félkészek voltak, előadó is kellett hozzájuk. "Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy ismertem Beck Zolit és a Szűcs Krisztiánt is, ezért megkerestem mindkettőjüket, és feldobtam nekik a labdát, hogy merre kéne ezekkel az anyagokkal elindulni. Belehallgattak, és azt mondták, hogy nagyon jó" – mondta Csengey Balázs.

Egy színpadi műsort is készítettek belőle 2021 augusztusában, és amikor adta magát a lehetőség, stúdióban is eljátszották. Mostanra jutottak el odáig, hogy ebből lemez is legyen. Az albumon két-három olyan rész van, ahol megidézik az alkotási folyamatot, és

vannak benne olyan bejátszások, amelyeken Cseh Tamás énekel, és eldörmögi a szavakat, a sorokat.

A lemezt viszont külön kezelték, és úgy gondolták, ez egy "hívószava" az előadásnak. Nincsenek benne mixek vagy áttűnések, ez az előadás kuriózuma marad a továbbiakban is.

A lemez már elérhető YouTube-on, Spotifyon, illetve a többi online platformon. A lemez előrendelése folyamatban van, és talán június közepén, második felében lehet kézhez kapni a fizikai hordozót. Az album csak bakelitlemezen jelenik meg, CD helyett online platformon lehet még meghallgatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Javul a hangulat a tengerentúlon

Javul a hangulat a tengerentúlon

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telik a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezeti.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×