eur:
389.81
usd:
363.75
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Fortepan/ Vadász Ágnes

Újonnan felfedezett Cseh Tamás-dalok bakeliten!

Heteken belül elkészül a Másnap című album hanglemez formátumban, mely korábban nem ismert Cseh Tamás- és Csengey Dénes-dalokat gyűjt egybe. Az online térben már elérhető album Beck Zoltán és Szűcs Krisztián előadásával jött létre.

"Egyetemista koromban matattam édesapám hagyatékában, és találtam néhány olyan anyagot, olyan papírt, verset vagy töredéket, amit akkor nem ismertem. Vers formája volt, versszakokra volt bontva, viszont számomra idegen kézírással voltak mellette jegyzetek, esetlegesen jelölések, és azzal akkor nem tudtam mit kezdeni. Tudtam, hogy édesapám dolgozott együtt Cseh Tamással, és a Mélyrepülés lemezt megcsinálták, de akkor ezek a szövegek nem jelentek meg" – mondta az InfoRádióban a dalokat fellelő Csengey Balázs, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa.

A szövegek megtalálásakor még azt gondolta, majd később foglalkozik velük, de azóta tíz év is eltelt. Ezután a Cseh Tamás Archívum munkatársa lett, és olyan ismeretlen dalokat kezdett felkutatni, amelyek Cseh Tamás hagyatékában fennmaradtak. Kazettákon találta meg a tíz éve elolvasott dalokat, amint a legendás előadóművész dúdolja őket.

"Nagyon megörültem, hogy találtam egy új Cseh–Csengey-dalt, amiről korábban nem volt tudomás. Ezen felbuzdulva elindultam előre, és elkezdtem még keresgélni, és kiderült, hogy

a Mélyrepülésen szereplő tizenegynéhány dalon kívül még legalább negyven közös daluk született vagy volt születőben"

– mondta.

Valamelyikről csak a szöveg maradt fenn, és úgy gondolta, ezeket jó lenne publikálni. Viszont mivel ezek az anyagok félkészek voltak, előadó is kellett hozzájuk. "Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy ismertem Beck Zolit és a Szűcs Krisztiánt is, ezért megkerestem mindkettőjüket, és feldobtam nekik a labdát, hogy merre kéne ezekkel az anyagokkal elindulni. Belehallgattak, és azt mondták, hogy nagyon jó" – mondta Csengey Balázs.

Egy színpadi műsort is készítettek belőle 2021 augusztusában, és amikor adta magát a lehetőség, stúdióban is eljátszották. Mostanra jutottak el odáig, hogy ebből lemez is legyen. Az albumon két-három olyan rész van, ahol megidézik az alkotási folyamatot, és

vannak benne olyan bejátszások, amelyeken Cseh Tamás énekel, és eldörmögi a szavakat, a sorokat.

A lemezt viszont külön kezelték, és úgy gondolták, ez egy "hívószava" az előadásnak. Nincsenek benne mixek vagy áttűnések, ez az előadás kuriózuma marad a továbbiakban is.

A lemez már elérhető YouTube-on, Spotifyon, illetve a többi online platformon. A lemez előrendelése folyamatban van, és talán június közepén, második felében lehet kézhez kapni a fizikai hordozót. Az album csak bakelitlemezen jelenik meg, CD helyett online platformon lehet még meghallgatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×