eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Navracsics Tibor/Facebook

Navracsics Tibor: történelmi lehetőséghez jutott Veszprém és térsége

Hamarosan megkezdődik az Európa kulturális fővárosa 2023 programsorozat Veszprémben és a Bakony–Balaton régióban. A hosszú távú cél az, hogy a térség 2023 után is megmaradjon Európa egyik kedvelt kulturális, turisztikai célpontjának.

Január 21-én nyitják meg Veszprém, a Bakony–Balaton régióval közös, 2023-as Európa kulturális fővárosa programsorozatot. Az esemény beharangozó budapesti sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor felidézte, az előkészítő munkák 2019 decemberében kezdődtek meg.

A felkészülést nehezítette a koronavírus-járvány, de időben elkészültek a programokkal, amelyek egy részét 2020-tól már ki is próbálták – tette hozzá a területfejlesztési miniszter.

Veszprémben a régóta romos egykori gyermekkórház épülete vált kulturális központtá.

Navracsics Tibor kiemelte: Veszprém és a térség számára – nemcsak egy üres, szónoki fogás, hanem a szó szoros értelemben – történelmileg egyedülálló lehetőséget jelent az Európa kulturális fővárosa cím, hiszen az EKF programsorozat, ami idestova közel negyven éve indult el, kifejezetten azt a célt tűzte ki maga elé, hogy felhívja Európa közvéleményének a figyelmét az európai kulturális közösség olyan közös pontjaira, amik bizonyítják azt a tézist, hogy Európa nemzeteit több minden köti össze, mit ami elválasztja őket egymástól.

Hogy Veszprém és a Bakony–Balaton térség lehetőséget kap arra, hogy megmutassa Európa színpadán, hogy mi az, ami speciálisan magyar és általánosan európai a térségben, a kultúrában, az emberekben, az életvitelben, az olyan lehetőség, ami még soha nem adatott meg ennek a térségnek – mondta miniszter, hozzátéve: reményeik szerint mindez belépőt ad a térségnek arra, hogy megjelenjen abban a „klubban”, ahol egyébként jól ismert és méltán népszerű térségek már szerepelnek kedvelt turisztikai célpontként.

„Ha idelátogatnak 2023-ban, akkor

láthatják majd, hogy mind a táj szépségét, mind az emberek szofisztikáltságát,

mind a programok minőségét tekintve a térség bőven felveszi a versenyt a legkiválóbb európai turisztikai térségekkel” – fogalmazott. A hosszú távú cél az, hogy 2023 után is fenntartsák ezt a lendületet és a térség megmaradjon Európa egyik kedvelt kulturális turisztikai célpontjának – hangzott el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×