eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az újonnan beszerzett negyven mentőautó az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Markó utcai központjában 2019. november 25-én. Idén és jövőre  összesen 254 mentőautót cserélnek le, közel 10 milliárd forint értékben.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Bárki börtönbe kerülhet a Múzeumok éjszakáján

Nincs kegyelem, csak programajánlat.

A börtönbe a bíróságon át vezet az út címmel idén először nyitja meg közösen a kapuit a Fővárosi Törvényszék (FT), valamint a Markó, azaz a Nagy Ignác utcai börtön a Múzeumok éjszakáján - olvasható a rendezvény honlapján, valamint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írják, a Hauszmann Alajos által tervezett épületet, a Fővárosi Törvényszék, valamint Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet I. Objektumának 1890-ben átadott közös otthonát az érdeklődők szombaton csoportosan vezetett, kétórás séták részeként látogathatják meg.

A tájékoztatás szerint a látogatók az első órában a Fővárosi Törvényszék esküdtszéki termében hallgathatnak meg egy rövid előadást az épület, beleértve a tárgyalóban látható Feszty-táblaképek történetéről, majd megtekinthetik a törvényszéken kialakított bíróságtörténeti kiállítást, végül pedig az FT könyvtárában ismerkedhetnek meg a helyben kiállított könyvritkaságokkal, többek között egy több mint 100 éves fotóalbummal, mely a Magyar Királyi Rendőség 1896-os bűnügyi nyilvántartásának felvételeit tartalmazza.

A Fővárosi Törvényszék könyvtárából a szervezők ezután lekísérik a vendégeket a börtönbe nyíló kapuhoz, így a látogatók azon a belső átjárón keresztül juthatnak át a Nagy Ignác utcai börtönbe, amelyen át ez idáig kizárólag a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai, valamint a rabok közlekedtek.

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet munkáját a látogatók a börtönparancsnok vezetésével ismerhetik meg. A Markó utcai helyszínen az érdeklődők megtudhatják többek között, hogyan néz ki belülről egy rabszállító autó, hol töltik a fogvatartottak az életüket, megismerhetik az őrök munkáját, valamint a szolgálati kutyákat.

A program során az érdeklődők felpróbálhatják a kommandósok öltözékét is, valamint a börtönben talált tiltott tárgyakból is láthatnak bemutatót.

Az egyes csoportok létszáma maximum 20 fő lehet, az 5 fő feletti csopor

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×