INFORÁDIÓ
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente

ii. világháború

budapest

város

animációs film

Életre kelnek Budapest eltűnt épületei – videó, képek

Életre kelnek Budapest eltűnt épületei – videó, képek

Infostart

Ha mindig érdekelte, hogy milyen volt a II. világháború előtti Budapest, ha sétált volna az egykori Kálvin téren, vagy betért volna a Blaha Lujza téri Nemzeti Színházba, akkor most egy különleges film segítségével megteheti.

Egy kreatív stúdió keltette életre Budapest eltűnt épületeit, melyek most nemcsak fotókként bukkannak fel, hanem a képek filmmé változtak.

A különleges animációs sorozat első részében – többek között – látható a régi Nemzeti Színház teljes pompájában, akárcsak a pesti alsó rakparton a Hungária Nagyszálló, az első, avagy régi Erzsébet híd, a Döbrentei téri Szent Demeter Templom, a Kálvin tér vagy épp a Lloyd-palota, amely a főváros legszebb klasszicista stílusú palotája volt.

Animatiqua/Fortepan
Forrás: Animatiqua/Fortepan

De megmozdul a Dísz tér és a Szent György tér közötti területen lévő, 1879–82 között épült Honvédelmi Minisztérium épülete is – olvasható az Animatiqua stúdió kisfilmsorozatának sajtóközleményében. Kallina Mór terveinek leghangsúlyosabb eleme az óriási méretű, téglalapra szerkesztett kupola volt, melynek két oldalán állt Szász Gyula, a Háború és Béke allegorikus szobra. A II. világháborúban súlyos károkat szenvedő épületegyüttest 1949-ben rommá nyilvánították, elbontották, s csupán a Honvéd Főparancsnokság épületét tartották meg az első emelet magasságáig.

A sorozat egyediségét az adja, hogy ezekről a helyekről most először mozdulnak meg a fotók.

Az Animatiqua stúdió szerint a film legnagyobb különlegességét az a paradox hatás adja, amikor a néző azt érzékeli, hogy mozog a Duna a régi Erzsébet híd alatt, hogy a felhők hol lassabban, hol gyorsabban szállnak, csobog a szökőkút, felbukkan egy kismadár, egy autó vagy épp a Dunán egy hajó. Így egy teljesen más világba csöppen a néző, mintha csak egy álló képet nézne, ráadásul egy olyan korszakba, ahol a legtöbben még nem is éltünk.

Animatiqua/Fortepan
Forrás: Animatiqua/Fortepan

Az ötlet a stúdió alapítójától származik. „Több, mint 15 éve élek Budapesten, és azóta elvarázsolnak az épületek… Nyitott szemmel jártam a várost és feltűnt, hogy vannak szép, na meg kevésbé szép épületek. Azt is tudtam, hogy a II. világháború után alaposan megváltozott a városkép, elkezdtem utána olvasni, és közben megelevenedtek előttem a gyönyörű paloták, terek” – mesélte Kondacs András.

Az animációsfilm-rendezőnek ekkor jött az ötlet, hogy egy olyan filmet készítsen, ahol meg tudja mutatni, hogy milyen értékes épületek álltak egykor a ma jól ismert utcákon, tereken. Az első részben olyan területekeket választottak ki, amelyeket mindenki jól ismer. Iyen a Kálvin tér, a Deák Ferenc tér vagy épp a Duna-korzó. Az ötletgazda nem titkolt célja, hogy a kisfilmekkel az érzelmekre is hatni szeretne.

„A technológia, amivel ez a film készült Magyarországon nem megszokott, általában a hollywoodi filmeknél vannak ilyen trükkök. Egy videóból bármikor tudunk állóképet csinálni, de fordítva ez nem igaz. Egy fényképből videót csinálni már egy komolyabb technikai tudást igényel” – magyarázta Kondacs András, aki úgy véli inkább a művészi keresgélés volt hosszadalmas, a gyártási fázis már könnyen ment a csapat számára.

A filmek forrásához a Fortepan képeit használták fel, mivel őket találták a legmegbízhatóbb és leghitelesebb forrásnak.

Animatiqua/Fortepan
Forrás: Animatiqua/Fortepan

Bár az első film még csak most készült el, a sorozat következő részéről elárulta a terveket: „A második rész amolyan detektívregényszerű lesz. Mind zenében, mind dramaturgiájában a detektíves filmek hangulatát fogja megidézni, és lehet majd nyomozni, hogy mi, miért és hogyan tűnt el.

A mi célunk nemcsak az, hogy szórakoztassunk, hanem, hogy értéket és tudást adjunk”

– tette hozzá a rendező.

„Ez egy sorozat része lesz. Dupla trilógiában gondolkozunk, azaz 2x3 részben, mert nemcsak az eltűnt épületeket, hanem az épületrészletek – kupolák, lépcsőházak, teraszok – is csodálatosak. Elsőre olyan épületeket vettünk alapul, amik talán a legfájóbbak az embereknek” – mondta a rendező.

Nyitókép: Animatiqua/Fortepan
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018