eur:
392.76
usd:
366.14
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: gulag.neb.hu

Rendhagyó főhajtás a magyar történelem legsötétebb korszakának áldozatai előtt

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) Magyar gulág – Táborvilág Magyarországon 1945–1953 címmel indított honlapot.

A tematikus oldal egyfajta tisztelgés a hetven éve létesített recski kényszermunkatábor, valamint a kelet-magyarországi munkatáborok, az úgynevezett tizenkét hortobágyi zárt táborok áldozatainak emléke előtt. Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja emlékeztetett, sokáig nem igazán eshetett erről szó, de az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) akciói bírósági ítélet nélkül zajlottak, és elsőként személyeket, később, 1950 és 1953 között családokat, családrészeket hurcoltak el lakhelyükről, illetve 1951-ben az osztályellenségnek titulált, nem kívánatos elemeket Budapestről kitelepítették.

A Magyar gulág honlap részletes betekintést nyújt az említett korszakba. A látogató az Internálás, zárt táborok, kitelepítés főmenüpontba belépve egy történelmi kereteket felvázoló idővonalat lát, amelynek segítségével a kommunista diktatúra kiépítésének és megszilárdulásának folyamatát tanulmányozhatja 1944 decemberétől egészen a rendszer 1956-ban bekövetkezett válságáig. Minden fontosabb politikai eseményről találni információt képekkel, videókkal. Vannak visszaemlékezések, kifejezetten fiataloknak szóló szituációs feladatokkal, hogy vajon mit tettek volna, ha letartóztatták és kihallgatták volna őket.

Tanulmányi verseny

Ezzel párhuzamosan a Nemzeti Emlékezet Bizottsága országos tanulmányi versenyt is hirdet Magyar gulág 1945–1953 címmel azért, hogy megismertesse a középiskolás diákokkal a második világháború után berendezkedő kommunista diktatúra törvényeket felülíró, erőszakos hatalomgyakorlási módszereit, így az internálások, kitelepítések és kényszermunkatáborok történetét.

A vetélkedőn, amely háromfordulós lesz, 2-4 főből álló csapatok indulhatnak. A döntőbe a legjobb tíz csapatot várják, és ha a vírushelyzet is engedi, a megméretés már szóban lesz. A részvétel díjmentes. A jelentkezésre a Magyar gulág honlap Tanulmányi verseny menüpontjában nyílik lehetőség, ahol további részletek is megtalálhatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×