INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

aegon

nádasdy ádám

író

verseskötet

díj

irodalom

magvető könykiadó

Budapest, 2015. június 5.Nádasdy Ádám író a Vígszínház 2015/16-os évadjáról tartott sajtótájékoztatón a Pesti Színházban 2015. június 5-én.

Nívós díjjal ismerték el Nádasdy Ádámot verseskötetéért

InfoRádió

Az idén tizenötödik évét ünneplő Aegon Irodalmi Díjat és a vele járó nettó hárommillió forint pénz jutalmat Nádasdy Ádám író, költő, műfordító kapta Jól láthatóan lógok itt című verseskötetéért, amelyet a Magvető Könyvkiadó jelentetett meg.

„Nádasdy Ádám kötetében figyelemre méltó poétikai váltással újította meg a magyar lírának az elmúlással kapcsolatos versbeszédét. Belátó, gyengéd és mégis kihívó kapcsolódást alakított ki Arany János, Ady Endre hagyományához éppúgy, mint a közelmúltban elvesztett Esterházy Péterhez” – idézte Széchenyi Ágnes irodalomtörténész laudációját a szervezők közleménye.

Az Aegon Irodalmi Díj egyik zsűritagja megfogalmazása szerint Nádasdy Ádám sokoldalúsága – több évtizedes egyetemi működése és műfordítói munkássága, a világirodalom néhány alapművének újrafordítása – eddig önmagának szinte ártó módon háttérbe szorította a jelentős költői életművet.

Széchenyi Ágnes kiemelte:

Nádasdy modernizálta és átírta a patetikus hagyományt.

„A férfi–férfi szerelem intim feltárulkozásával és vállalásával nagykorúsította a kortárs magyar irodalom egyik új témáját, s tett bátor és bátorító lépést mindenfajta másság elismertetéséért.”

Az irodalomtörténészt az InfoRádiónak azt is megjegezte, az említett kötetben szerepelnek vidám és vicces versek, valamint olyanok, amelyek „az ember gyomrában mutatnak szorító érezést”. Arany János és Ady Endre közvetlenül megjelenik, egy-egy verset hozzájuk írt Nádasdy Ádám. Ahogyan József Attila is benne van a versekben, és a kötet záró Márk-változat pedig egyértelmű tiszteletadás, illetve „lopás” Esterházy Pértől, amennyiben a versnek nincsenek szakaszai, de új gondolatfutamai azzal kezdőnek: Van egy férfi, és mint ismert, Esterházy egyik könyvének fejezetei úgy kezdődtek: Van egy nő – magyarázta Széchenyi Ágnes.

Az idén tizenötödik évét ünneplő Aegon Irodalmi Díjra jelölt öt könyv között ez volt az egyetlen verseskötet. Az esélyesek között szerepelt még Barnás Ferenc Életünk végéig (kiadó: Pesti Kalligram), Csabai László A vidék lelke (Magvető Könyvkiadó), Harag Anita Évszakhoz képest hűvösebb (Magvető Könyvkiadó), valamint Láng Zsolt Bolyai (Jelenkor Kiadó) című kötete.

A 2020-as Aegon Irodalmi Díj zsűrijében Széchenyi Ágnes irodalomtörténész mellett Fáy Miklós kritikus, Lévai Balázs rendező, producer, Ott Anna irodalomszervező és Szabados Ágnes műsorvezető-szerkesztő szerepelt.

A szervezők közleménye arról is beszámol, hogy a díj alapítója,

az Aegon Magyarország Zrt. 30 millió forint felajánlásával járul hozzá az egészségügyi ellátórendszer működésének fenntartásához,

illetve a koronavírus-járvány okozta legsürgősebb eszközök beszerzéséhez. Az Aegon Művészeti Díj Magyarország egyik legrangosabb, független, nettó hárommillió forint pénzjutalommal és több tízmillió forint értékű médiamegjelenéssel járó magánalapítású elismerése, az előző év kiemelkedő kortárs szépirodalmi alkotását díjazza.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Kallos Bea

Kapcsolódó hang

200422 KLT1 1350 Nádasdy az új Aegon-díjas - Széchenyi FA
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018