INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 18. péntek
Diána

könyv

nyomtatás

vallás

Félévezredes technológiával készült Biblia Magyarországon

Félévezredes technológiával készült Biblia Magyarországon

Infostart

Vízzel hajtott papírmalomban készült az alapanyag a kézzel szedett és nyomtatott Gutenberg-biblia másolathoz Szinpetriben.

Az észak-magyarországi Szinpetriben Varga Béla múzeumában egyedülálló látnivalók mellett most már egy Gutenberg-bibliamásolat is várja az érdeklődőket. Az Euronews tudósítása szerint a férfi méltó emléket állított Johannes Gutenbergnek, az európai könyvnyomtatás feltalálójának, miután megépített egy vízzel hajtott papírmalmot, amelyet még a XV. században használtak, és eredeti módszerekkel készített papírra nyomtatta az 565 éves biblia másolatát.

A malomban kalapácsok zúzzák rostokká a vízben áztatott alapanyagot, amely lehet len, kender vagy puha fa. Rostálás és szárítás után készül el a papír.

Csaknem 100 ezer darabból álló betűkészlete is igazi ritkaság. A biblia elkészítéséhez a gót ábécé 269-féle karakterét használta. 16 oldalhoz maga szedte a betűket, a többit géppel nyomtatták a mainzi Gutenberg Múzeum kópiái alapján. A könyvkötő gépet is ő készítette. A gépeket régi metszetek alapján arányosította, mivel nem voltak tervrajzok.

A biblia 1282 oldalas, több mint 10 és fél kilót nyom. Egy lapja 29 centiméter széles és 42 centi magas. Vastagsága 14,5 centi.

Varga Béla múzeumában olyan ritkaságokat lehet megtekinteni, mint például a kölni dóm tervrajza, amelyből a világon csak kettő maradt fenn könyvalakban (a másik a kölni dómban található) és Luther Márton bibliájának egyik 18. századbeli példánya.

A gyűjtő életéről itt olvashat.

Nyitókép: Euronews
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018