eur:
389.31
usd:
362.65
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Bodnár Patrícia, Magyar Hírlap

Magyar pap ad tanácsot Ferenc pápának

Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára a Kultúra Pápai Tanács konzultora lett. Megbízatása öt évre szól.

"A Vatikánnak vannak központi hivatalai, köztük pápai tanácsok. Ezek olyanok, mint a minisztériumok vagy más állami intézmények" - magyarázta Tóth Tamás, akit a Kultúra Pápai Tanács konzultorává neveztek ki.

"Ezeknek a pápai tanácsoknak vannak tagjai és konzultorai, más néven tanácsosai, akik ezeknek az intézményeknek a munkáját segítik"

- részletezte a tiszteletes.

Az 1982-ben, II. János Pál pápa által létrehozott Kultúra Pápai Tanács konzultorainak feladata, hogy a világ minden részéről összegyűlve segítsék a tanács munkáját.

Az elsődleges cél, hogy az egész világon részt vegyenek a kulturális életben és az evangelizáció elősegítésében

a helyi egyházi és nem egyházi szervezetekkel együttműködve. A keresztény kultúrát kell megmutatnia a világ különböző részein, és párbeszédet tud kezdeményezni a helyi kultúrával.

Tóth Tamás kinevezése, amelyet Ferenc pápától kapott, öt évre szól, és egyszer megújítható. A tanács tagjai és konzultorai az eredeti állomáshelyükön maradnak, de rendszeres kapcsolatban vannak a tanáccsal. Ha pedig a tanács tagja vagy konzultora gyakran fordul meg Rómában, akkor a Pápai Tanács épületében részt vehet a beszélgetésekben. Ezenkívül néhány évente van plenáris ülés, ahol a Pápai Tanács összes tagja és munkatársa közösen megvitatja az aktuális kérdéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×