eur:
368.69
usd:
344.72
bux:
48432.59
2023. június 7. szerda Róbert
A Budavári Palota F-épülete, amelyben az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) működik ma.  MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Eldőlt, költözik az Országos Széchenyi Könyvtár

Az új helyszínt még még keresik, de mindenképpen új épületet kap a budai várat elhagyó közgyűjtemény.

Költözik a jelenlegi helyéről az Országos Széchenyi Könyvtár – erősítette meg a HVG-nek Szőcs Géza, az Országos Könyvtári Kuratórium elnöke. Azt viszont határozottan cáfolta, hogy a volt Kilián laktanya lenne a nemzeti könyvtár új otthona, az épület ugyanis annyira rossz állapotban van, hogy gyakorlatilag el kellene bontani, és visszaépíteni.

Szőcs szerint új épület kap a nemzeti bibliotéka, a lap szerint valószínűleg a lágymányosi Duna-parton lesz majd az OSZK otthona. A palotából a kuratóriumi elnök szerint azért is minél hamarabb mennie kell a nemzeti könyvtárnak, mert a vártnál sokkal több a mérgező azbeszt az épületben, így a rekonstrukció nem végezhető el az intézmény működése közben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Kásler Miklós augusztus 23-ai hatállyal Hammerstein Juditot bízza meg az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatói feladatainak ellátásával. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója pedig miniszteri biztosként fog felelni az OSZK költözéséért és revitalizációjáért. Feladata elsősorban az lesz, hogy megtalálja a könyvtár új helyszínét, de rá vár a könyvtár anyagi konszolidálása is.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. június 7. 11:15
2023. június 7. 11:05
×
×
×
×