INFORÁDIÓ 
2019. június 16. vasárnap
Jusztin

rekonstrukció

múzeumkert

nemzeti múzeum

régészet

Budapest, 2018. május 8. A Múzeumkert rekonstrukciójának munkaterülete Nemzeti Múzeum kertjében 2018. május 8-án. A Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum közlése szerint a felújításon dolgozó munkások egy árok ásása közben második világháborús tömegsírt találtak. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Sírokra és egzotikus állatok maradványaira bukkantak a Múzeumkertben

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Elkészült a Múzeumkert felújításának első üteme. A kert kialakítása az eredeti, 19. század közepi elrendezést idézi meg.

Tart a műszaki átadás-átvétel folyamata a Múzeumkertben, a legtöbb kertészeti munkálatot befejezték. Megújították a kert faállományát. 38 fát ki kellett vágni, köztük rossz állapotban lévő, 200 éves famatuzsálemet is. A kivágott fák helyére 25 új csemetét ültettek, vörös juhart, vadgesztenyét, kőrist, hársakat, négy ginkgo fát, japán akácokat, egy magnóliát és egy japán díszcseresznyét is.

Vannak olyan munkálatok, amelyeket eddig a téli időjárás nem tett lehetővé, de a március 15-ei ünnepre ezzel is végeznek – mondta az InfoRádiónak Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese.

"A kertészeti munkákon kívül minden más elkészült.

Amíg a fűmag nem hajt ki és nem erősödik meg, táblákkal kérik majd a látogatókat, hogy óvják a környezetet." A Múzeumkert teljes régészeti feltárása is megtörtént - tette hozzá a főigazgató-helyettes.

"A második világháborúból lőszerek és sírok is került elő. Ebből az időszakból 12 ember maradványait sikerült azonosítani, magyar, német és szovjet katonákét.

Egzotikusnak számító állatok csontjait is megtalálták,

Az egyik feltételezés szerint az ostrom alatt az állatkertből megszökött állatok maradványai kerülhettek elő, míg egy másik elképzelés szerint a múzeum természettudományi tárának csontanyaga került ki a kertbe, és szóródott szét a területen.

Rezi Kató Gábor hangsúlyozta, hogy a Múzeumkert kialakítása igazodik a 21. századi elvárásokhoz, a közösségi tér, játszótér, korszerű világítás is helyet kapnak a kertben, de annak kialakításakor alapvetően az eredeti, Petz Ármin 1853-as terveihez nyúltak vissza.

A munkálatokra eddig 1,8 milliárd forintot költöttek. Az átalakítás második ütemében újul meg az épület mögött álló egykori kertészlak, amelyben kávézót alakítanak majd ki.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Múzeumkert rekonstrukciója
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018