INFORÁDIÓ 

2018. május 24. csütörtök
Eliza, Eszter

Naponta hatmillióan hallgatják, ma van a világnapja

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
Negyvenegy éve készült az LGT egyik legnépszerűbb dala a rádióról és a hazai rádiózás kezdeteiről, 2012 óta pedig az UNESCO kezdeményezésére minden évben megtartják a rádiózás nemzetközi világnapját arra emlékezve, hogy 1946. február 13-án indult el az ENSZ első saját rádiója. A világnapnak természetesen nem lehet más kiemelt célja, mint hogy felhívja a figyelmet az egyik fő médium jelentőségére.

A világnap kezdeményezői emellett fontosnak tartják a rádióhálózatokat támogatását az információk szabad áramlásában és a szólásszabadság terjesztésében, hiszen ma is ez az egyik legkézenfekvőbb információs csatorna.

A rádiózás az élet szinte minden területén jelen van, és nemcsak a különféle hírek és a vélemények közlésében, hanem a szórakoztatóiparban, a könnyűzenében is kiemelt a szerepe.

Maga a rádiózás több későbbi világslágert is megihletett, ilyen például a Maroon 5-ból is ismert Adam Levine és a Gym Class Heroes közös dala, a Stereo Hearts és természetesen a Queen örökzöldje, a Radio Ga Ga.

A könnyűzenei előadóknak persze nem véletlenül fontos a rádió, hiszen az elmúlt évtizedekben rendszeresen a rádiók faragtak a legnagyobb arányban sztárokat belőlük, és a slágerlisták jelentős része még ma is a megbízható és a népszerűséget jól leképező rádiós játszási adatokra épít a lemezeladások és a digitális letöltések egyébként jóval hektikusabban változó adatsora mellett.

A rádióhallgatás itthoni jelentőségét mutatja, hogy a Kantar-Hoffmann tavalyi negyedik negyedéves adatai alapján az állomásokat összesen naponta több mint 6 millióan, míg hetente 7,5 millióan hallgatták. Ez az adatsor azt jelent, hogy országos szinten a 15 éves vagy idősebb lakosság 71%-a naponta, 90%-a pedig hetente hallgat rádiót.

Az ENSZ adatai alapján a Föld lakosságának nagyjából kétharmada tud valamilyen rádióadást fogni.

A címlapról ajánljuk