eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Hihetetlen összeget adhatnak egy Picasso-festményért

Pablo Picasso egy 1937-es festménye lesz a sztárja a Sotheby's impresszionista és modern művészeti alkotásokat felvonultató február 28-i aukciójának Londonban: a műtárgypiacon most debütáló alkotás leütési árát 36,5 millió fontra (12,6 milliárd forintra) becsülik.

A Femme au béret et a la robe quadrillée (Marie-Thérese Walter) című, 1937 decemberében készült festmény a spanyol művész szeretőjét ábrázolja, noha a képen már Picasso szerelmi életének következő fejezete, az 1935-ben megismert Dora Maar hatása is megjelenik - írta a The Art Newspaper című kulturális hírportál.

Thomas Bompard, az aukciósház londoni fiókjának impresszionista és modern művészeti aukciókért felelős munkatársa szerint a festményen két stílus keveredik egymással: a Marie-Thérese-periódusra jellemző lágyabb, fennköltebb érzelmek utat engednek a Dora Maar-időszak sötétebb, kubista formáinak.

Picasso munkásságára ekkortájt a külvilág eseményei is erős hatással voltak. Guernica című monumentális festményét, amely az észak-spanyolországi, baszk Guernica városát 1937 áprilisában ért katasztrofális légitámadásnak állít emléket, mindössze öt hónappal a Sotheby's aukcióján szereplő alkotás előtt készítette el.

A Dora Maart ábrázoló Buste de femme (Femme a la résille) című portré pedig egy hónappal később, 1938 januárjában született. Ez a mű - közvetítői díjjal együtt - 67,4 millió dollárért (16,9 milliárd forintért) cserélt gazdát a Christie's 2015 májusában rendezett New York-i árverésén.

A Femme au béret et a la robe quadrillée (Nő sapkában és kockás ruhában) című alkotás még sosem szerepelt aukción. A művész 1973-ban bekövetkezett halálát követően magángyűjteménybe került, amelynek tulajdonosa most megválik tőle.

Az aukción szerepel még Fernand Léger Trois femmes (Három nő) című festménye, amely várhatóan 1,6-2,4 millió fontért fog gazdát cserélni, valamint Marc Chagall Le Village bleu (Kék falu) című festménye, amelynek leütési árát 1,5-2,5 millió fontra becsülik.

Az ázsiai gyűjtők egyre nagyobb érdeklődésének jegyében a február 28-i aukciót megelőzően a Picasso művet Hongkongban, majd Tajpejben is kiállítják.

A Sotheby's tavaly év elején tartott impresszionista és modern művészeti aukciójának összbevétele 195 millió font volt, ami rekordot jelent a londoni aukciók esetében. A fő tétel akkor Gustav Klimt Bauerngarten (Falusi kert) című 1907-es festménye volt, amely illetékkel együtt 48 millió fontért talált új gazdára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×