eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A japán kimonó is társul a belga sörhöz és az indiai jógához?

A hagyományos japán kimonó viselésének művészete is felkerülhet az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) az emberiség szellemi kulturális örökségeit felvonultató listájára.

Tíz japán szervezet, köztük a Japán Kimonó Liga szólította fel a kelet-ázsiai szigetország kormányát, hogy terjessze fel a gyakorlatot - japánul waso - a listára.

A hagyományos japán konyhaművészet 2013-ban, a belga sör és az indiai jóga tavaly került fel az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.

Japánban nagyon kevesen hordanak kimonót a mindennapokban, részben a ruhadarab magas ára, részben bonyolult felvétele miatt. Különleges alkalmakkor, például esküvőkön és diplomaosztón ugyanakkor előszeretettel viselik az emberek ezt az öltözéket.

A szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló UNESCO-egyezményt 2003-ban fogadták el. A szellemi világörökség az ősöktől örökölt hagyományokat, kifejezésmódokat, szóbeli hagyományokat, előadóművészeteket, társadalmi gyakorlatokat, ünnepi rítusokat, eseményeket, régi iparágak tudásanyagát tartalmazza.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×