eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A mostani hétvége a Jazz ünnepe

A mostani hétvége a Jazz ünnepe

Vasárnap van a Nemzetközi Jazz Nap. Ezen apropóból a fővárosban a hétvégén több mint 15 ingyenes koncertre várják az érdeklődőket – a Müpában, klubokban, de még moziban is lehet majd jazzt hallgatni – mondta Zipernovszky Kornél, a Jazznap.hu honlap ötletgazdája.

„Évek óta kiterjedt, igazán széles közönségréteget megmozgató jazzélet van Magyarországon, csak ezt nem mindig hisszük el magunkról. Éppen ezért a honlap fő célja azt megmutatni, hogy milyen gazdag ez a kulturális vonala Magyarországnak” - mondta a weboldal ötletgazdája.

Zipernovszky Kornél szerint azért lehet kulturális vonalról beszélni, mert nagyon változatosak a stílusok, a generációk, a földrajzi helyek, a vendéglátó- és koncerthelyek.

A mostani hétvége a Jazz ünnepe

„A jazz napon 30 produkció lesz 23 helyszínen – amik közül hat Jam session lesz –, mindez azért, hogy egy napon mindenki ingyen juthasson hozzá a koncertekhez, és abba is belekóstolhasson, amibe korábban még nem” - közölte.

Kiemelte: a programokon azokkal is szeretnénk megismertetni ezt a műfajt, akik egyébként nem járnak jazz klubokba.

„Nemrég beszélgettem az egyik fellépő zongoristával, aki azt mondta, hogy ők is olyan közönségnek szánják az új lemezüket, akiknek eddig nem zenéltek. Ez a legbátrabb célkitűzés” - fűzte hozzá Zipernovszky Kornél.

A jazz műfaj helyzetével kapcsolatban elmondta: furcsa pozícióban van, köztes műfajnak számít. Egyrészt ott van a klasszikus joggal kiérdemelt, megbecsült helye, másrészt a pop generációs jellege, a kettő között pedig ott van valahol a jazz.

Más szempontból viszont nemcsak keresi a helyét, hanem rengeteg kapcsolódása van a kortárs művészetekhez, a társművészetekhez is – tette hozzá a szakértő.

Ezt a kapcsolódást a Jazznap.hu ötletgazdája szerint jól jelképezi az is, hogy a Jazz Napon a régi művészmozikban is jammelnek a zenészek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×