eur:
388.96
usd:
360.69
bux:
68394.15
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Dübörögnek az ételfurgonok

Dübörögnek az ételfurgonok

Egyre szélesebb a hazai street food kínálat, megszaporodtak a food truck-ok, amelyek közül több is igazi ínyencséget kínál. Mesterszakácsokat is rabul ejt a műfaj, ami nem csoda, az újhullámos street food minőségi, ízletes, gyors, és olyannyira változatos - mondta Vad-Horvát Zoltán, a Street Food Egyesület vezetője.

A változatosságát mutatja, hogy már kategorizálni is lehet a street food irányzatokat – olvasható az egyesület közleményében.

Klasszikusok: hamburger, hot-dog

A street food őrület hajnalán ezek merítették ki a gyorsételek fogalmát. A vízparti büfé műfaj azóta sem tűnt el, de alaposan átalakult: a fogások minőségi alapanyagokból, válogatott (legtöbbször magyar) termelőktől érkeznek. A legtöbb városban már nem csak egy burgerező, hot-dogos van, és lángosból sem csak a sima és a sajtos és ketchupos közül lehet választani.

Dübörögnek az ételfurgonok

Nemzetek ételei

Olasz gnocchit, szerb pljeskavicát és mexikói burritót is kínálnak már a magyar furgonok, sőt orosz nemzeti ételek közül is válogathatunk. Desszertként pedig belga wafel mesterek alkotásait ehetjük.

Dübörögnek az ételfurgonok

Elcsábult mesterszakácsok

Egyre több az olyan autó, aminek a kínálatát egyetlen kategóriába sem sorolhatjuk. Nincs fő termékük, mégis imádja őket a közönség – itt dolgoznak az úgynevezett guruló séfek, akik szinte ugyanazt művelik egy apró büfékocsiban, mint az éttermek csúcstechnológiás konyháiban. Az ételekre azonban nem kell órákig várni, és az utcán elfogyasztva is ugyanolyan finomak, mint a fehér abroszos asztalnál ülve.

Dübörögnek az ételfurgonok

Gyorsan édeset

Egyedi street food irányzatot képviselnek a desszertes, édességes truckok, a mozgó fagylaltozók, palacsintázók, vattacukros kocsik. Ezt a műfajt a gyerekek, családok kedvelik leginkább, ezért évről évre ezek száma bővül leginkább.

Medvekarom és füstölt hús

Külön kategóriát alkotnak az úgynevezett smokeresek, akik minimum 12, de van aki 20 (!) órán át is kitartóan füstöli a különböző húsokat. Miután elkészülnek, egy különleges, medvekaromként emlegetett kesztyűvel tépik cafatokra a húsokat, hogy szendvicsekben, salátákban tálalják házi BBQ szószokkal ízesítve.

Dübörögnek az ételfurgonok

Ázsiával fűszerezve

Külföldön már hódít, ezért számíthatunk rá, hogy hamarosan nálunk is megjelennek az ázsiai ételeket kínáló büfékocsik. Erre ösztönzi a szakmát az ország első Food Truck Rally-ja is, ahol a résztvevő furgonoknak öt meghatározott ázsiai fűszerből kell választaniuk, és ebből kell alkalmi fogást kreálniuk a rendezvényre - olvasható a Street Food Egyesület közleményében.

Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikában is folytatódik az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×