eur:
389.51
usd:
364.56
bux:
68056.62
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Jön a régió legkomolyabb jazz tehetségbörzéje

Immár tizedik alkalommal rendezik meg a Müpában a Jazz Showcase-t, amely mára a közép-európai régió legjelentősebb tehetségbörzéjévé nőtte ki magát. A február 3. és 5. között zajló rendezvényen a jubileum alkalmából nagyszabású gálakoncertet tartanak, amelyen az eddigi felfedezettek is játszanak.

A Müpa 2008-ban indította útjára a dzsessztehetségeket felsorakoztató programsorozatot, amely a régióban egyedülálló módon biztosít lehetőséget a fiatal zenészek bemutatkozására európai és amerikai dzsessz-szaktekintélyek előtt. A sorozat célja, hogy ezzel továbbtanuláshoz, lemezfelvételi lehetőséghez, koncertturnékhoz segítse a magyar dzsessz utánpótlását - szerepel az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

"A Müpa egyik missziója, hogy minél több generációt, fiatalt vonzzon az intézménybe és a színpadra. A Jazz Showcase az egyik alappillére ennek" - idézte a közlemény Káel Csabát, a Müpa vezérigazgatóját.

A sorozatban fellépett fiatalok napjainkra a hazai dzsessz-színtér kikerülhetetlen alakjai lettek, és külföldön is egyre nagyobb sikereket érnek el. Tavalyhoz hasonlóan idén is nemzetközi zsűri szavaz a produkciókra, a közönség a helyszínen és online is leadhatja voksát a kedvencekre. A kiválasztott zenekarok újabb fellépési lehetőséget kapnak.

A Müpa Átriumában a délutáni órákban zajlik a fesztivál, amelyet február 3-án a zongorista Balogh Gyula és kvartettje nyit, őket a hagyományosabb dzsesszhangzást képviselő Gino's B Version, és a 2014-es Jazzy Dalversenyen a legjobb szöveg díját elnyert Girly Groove követi. A napot a 2011-es Showcase egyik kedvence, az akkor 13 éves révkomáromi dobos, Hodek Dávid zárja. Ő az elmúlt időszakban az Egyesült Államokban is jelentős sikereket ért el, a Fesztivál Színházba is amerikai zenésztársakkal érkezik. A zongorista Paul Cornish-sal és a bőgős Joshua Crumblyval alkotott trió a funk, a hiphop és a popzene motívumaiból is merít.

Szombaton, február 4-én a hatvanas, hetvenes évek ambient és technoid improvizatív stílusaink határán mozgó Jazzbois duó indítja a napot, őket követi Horváth Cintia és kvintettje, végül az altszaxofonos Ludányi Tamás és kvartettje játszik. Este a dobos-zeneszerző Bágyi Balázsnak és új kvartettjének vendége a virtuóz kínai dzsessztrombitás Li Xiaochuan lesz.

A vasárnapi zárónapon az Átriumban Kész Petra énekesnő egyedi trióformációja, a multi-dimensional jazz-hop chill Cymbal Rush kezd, őt az énekes Vörös Janka által vezetett e-Series követi, végül a tavaly májusban alakult Toni Snétberger Quartet lép színpadra.

A jubileumi Jazz Showcase gálakoncerttel zárul február 5-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, ahol a korábbi években látott Fábián Juli, Harcsa Veronika és Gájer Bálint énekes, Balogh Zoltán zongorista, Balogh Roland és Gyémánt Bálint gitáros, valamint a Koppenhágában élő Bolla Gábor szaxofonos tér vissza egy örömzenélésre. A szólistákat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett vagy még ott tanuló muzsikusokból alakult Senior Big Band kíséri az egyetem docense, László Attila gitárművész-zeneszerző vezetésével.

A Jazz Showcase keretében látható Sánta István Csaba Jazzonance című fotókiállítása is. A képeken a 20. század második felének zenei hősei szerepelnek Jon Hendrickstől Muhal Richard Abramsig.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×