eur:
393.85
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Elhunyt Elie Wiesel

Elhunyt Elie Wiesel

Nyolcvanhét éves korában elhunyt Elie Wiesel holokauszttúlélő és Nobel-békedíjas amerikai író, filozófus, előadó, egyetemi tanár - közölte az izraeli Jad Vasem Holokauszt Emlékközpont.

A The New York Times című napilap úgy tudja, Wiesel manhattani otthonában hunyt el.

Az észak-erdélyi Máramarosszigeten 1928-ban született Wiesel számos könyvet írt a náci koncentrációs táborokban átélt élményei alapján, és 1986-ban kapta meg a Nobel-békedíjat amiért életét a több millió holokausztáldozat emléke fenntartásának szentelte, "a béke és az emberi méltóság szószólójává vált, az egyik legfontosabb szellemi vezető lett olyan időkben, amikor az erőszak, az elnyomás és a fajgyűlölet folyamatosan jellemzi a világot".

Felemelte a szavát mindenkiért, aki elnyomásban élt a Földön, vagy akit elfeledett az emberiség - írta róla a Reuters hírügynökség. Ötvenhét könyvet írt, amelyek közül a leghíresebb a náci koncentrációs táborokban szerzett élményein alapuló, Az éjszaka című. Ebben szerepel művészi hitvallása, amelyhez mindig tartotta magát: "Elfelejteni a holtakat hasonló volna ahhoz, mintha másodszor is megölnék őket."

"A Jad Vasem gyászolja a holokauszttúlélő, Nobel-díjas elismert írót, Elie Wieselt" - írta Twitter-fiókjában a jeruzsálemi múzeum.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is közleményben emlékezett meg Wieselről. Azt írta róla: "Fénysugár volt, az emberiség egy olyan tagja, aki hitt az ember jóságában. Izrael állam és a zsidó nép keserűen gyászolja Elie Wieselt. Rendkívüli személyisége és elbűvölő művei révén kifejezést adott az emberi szellem győzelmének a kegyetlenség és a gonosz fölött".

Simon Peresz volt izraeli államfő Wiesel halálát "a zsidó nép és az egész világ nagy veszteségének nevezte.

Reuven Rivlin jelenlegi izraeli elnök pedig azt mondta: "Elie Wiesel a zsidó nép egyik hőse volt, az emberiség egyik igazi óriása."

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke: "Elie Wiesel több volt mint író. Sokunk tanítója volt. Megismertette velünk Auschwitz szörnyűségeit, tanított nekünk a júdaizmusról, Izraelről és arról, hogy az igazságtalansággal szemben nem szabad némának maradni."

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×