eur:
389.1
usd:
361.49
bux:
68733.55
2024. május 7. kedd Gizella

Mától játsszák a mozikban a Driftert

Csütörtöktől látható a magyar moziban Hörcher Gábor Drifter című többszörösen díjnyertes alkotása, amelyet az Európai Filmdíjakért folyó versengésbe is beválogattak a dokumentumfilm kategóriában.

Emellett a nagyjátékfilmek elé csatolva, meglepetésfilmként fogják vetíteni a budapesti mozik a Drifter ihletéséből készült Ricsi című rövidfilmet. Az alkotás májusban elnyerte a legjobb magyar rövidfilm díját a Mediawave fesztiválon, valamint szeptemberben két díjat is kapott a Budapest Short (BuSho) Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon.

A 72 perces Drifter főszereplője egy szegénységben élő Bakony-vidéki 17 éves srác, akinek az a nagy álma, hogy raliversenyző lesz és autót épít magának.

A más elismerések mellett a rangos amszterdami dokumentumfilm fesztivál (IDFA) legjobb elsőfilm díjával jutalmazott alkotás aktuális kérdéseket vet fel a periférián élő vidéki fiatal generáció társadalmi beilleszkedésének lehetőségeiről.

A Driftert szeptemberben az Európai Filmakadémia (EFA) beválogatta azon 15 alkotás közé, amelyek közül a 3 ezer szakmabelit tömörítő szervezet tagjai szavazzák meg a legjobb dokumentumfilmért járó Európai Filmdíj jelöltjeit, később pedig a nyertest is.

A fővárosi Toldi és Művész moziban, valamint több vidéki moziban október 29-től látható film rendhagyó módszerrel, öt éven keresztül készült amatőr szereplőkkel, mindössze kétfős stábbal és 200 órányi nyersanyagból összevágva német-magyar koprodukcióban. A végleges változat gyártását a Magyar Nemzeti Filmalap 10 millió forinttal támogatta.

Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×