eur:
389.35
usd:
361.96
bux:
68566.67
2024. május 7. kedd Gizella

L. Simon László: Számunkra a kultúra az összetartozásról szól

A közelmúltban kinevezett kulturális államtitkár szerint változtatni kell a kultúrpolitika irányításának intézmény-központúságán, és a szekértáborokban való gondolkodás erősítése helyett egy progresszív-konzervatív program megvalósításával életre kell kelteni az ágazati érdekegyeztetést. L. Simon László az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy nem vesz át minden felkínált kulturális intézményt az állam a fővárostól.

Meg kell mutatnunk a nyilvánosságnak, hogy van kultúrpolitikai víziónk, hogy számunkra a kultúra sokkal inkább az összetartozásról szól, mint a szekértábor-logika erősítéséről - mondta L. Simon László az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelő államtitkára hozzátette: abban az esetben, ha nemzeti kultúráról, nemzeti identitásról beszélünk, az sokkal inkább egy befogadó és nem kirekesztő megközelítés.

Mint mondta, fontos az a rendkívül gazdag és összetett hagyományrendszer, amire a mai kultúránk épül, ugyanakkor a XXI. század nyelvén kell szólni a XXI. század problémáiról. "Ez egyfajta progresszív-konzervatív megközelítés, amire a Fidesz a néppártiságával alkalmas" - vélekedett.

Szerinte tudnak olyan kultúrpolitikát kialakítani, amelyben mindenki, a kistelepüléseken élőktől, a fővárosi értelmiségi közegben otthonosan mozgókig megtalálja az átélhető, fontos részeket.

Hangsúlyozta, hogy a személyes ízlését senkire nem akarja ráerőltetni, és mivel sokáig dolgozott szerkesztőként, most államtitkárként azt a legnehezebb elfogadnia, hogy ha értékítéletet mond valamiről, annak lehet politikai következménye, de konnotációja mindenképpen van. "Hiszem azt, hogy nekünk mindig mindenben markánsan meg kell mondani, hogy merre" - tette hozzá.

Milyen intézményeket vesz át az állam a fővárostól?

Bizonyos intézmények esetében újragondoljuk a fenntartói struktúrát - mondta a fővárossal kapcsolatban az államtitkár, aki azonban hangsúlyozta: nem lehet ráerőltetni Budapestre a kormány elképzeléseit.

Ugyanakkor ez kétirányú, hiszen egyetlen önkormányzat sem cselekedhet nagy horderejű kérdésekben a kormányzat ellenében - és erre szükség sincs - tette hozzá.

Nem szabad a kormányzat olyan intézményeket átvenni a fővárostól, amelyek a méretüket és profiljukat tekintve nem feltétlenül illenek az állami portfólióba. Példaként hozta fel a Trafót, amely ugyan jelentős, de kicsi intézmény, amelyet érdemes megtartani, akár erősíteni is a kormányzat részéről, de nem kell állami fenntartásba venni - mondta.

Az államnak a "zászlóshajókat" kell vinnie, például a Nemzeti Színházat, az Operát, az Operettszínházat, a Nemzeti Múzeumot, a Szépművészeti Múzeumot - tette hozzá.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×