eur:
389.53
usd:
363.05
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Elérhető a Márai-programban résztvevő könyvek listája

Az Ünnepi Könyvhét megnyitójához időzítve a Nemzeti Kulturális Alap nyilvánosságra hozta azt az 500 könyvet tartalmazó listát, amelyből a Márai-program keretében 400 millió forint értékben válogathatnak magyar és határon túli könyvtárak.

Elkészült a Márai-program első ötszázas listája. A könyvkultúra támogatását célzó projekt első fordulójában kiválasztott 250 irodalmi és 250 tényirodalmi könyvcímet csütörtökön hozták nyilvánosságra Budapesten. A lista az NKA honlapján is olvasható.

"A kezdeti aggodalmak, kételyek ellenére mondhatjuk, hogy a Márai program első fordulója sikeresen lezajlott" - mondta Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kultúráért felelős államtitkára, emlékeztetve arra, hogy a könyvszakmai támogatás megvalósítása "óriási kompromisszumkészséget" és többszöri egyeztetést igényelt. "Több fordulóban kellett megvédenünk, olykor a barátaink ellenében is" - fogalmazott az államtitkár, megemlítve, hogy reményei szerint őszre már a könyvtárakba kerülhet a kiválasztott 250 irodalmi és 250 tényirodalmi könyvcím.

Szőcs Géza kiemelte, hogy a kormányzat semmilyen formában nem befolyásolta a könyvek kiválasztását. Mint fogalmazott, a kollégiumoknak fájdalmas döntéseket kellett meghozniuk, de végül politikai, szakmai, világnézeti szempontból is mindenki számára elfogadható lista született.

Az államtitkár külön kitért arra, hogy a programot megelőző "rémült hangú nyilatkozatok" ellenére egyetlen Wass Albert-mű vagy a vitatott szerzővel foglalkozó kötet sem került a programba. Ezt Szőcs Géza sajnálatosnak nevezte, úgy vélekedve: az erdélyi szerző életművének számos darabja megérdemelte volna, hogy a listán szerepeljen. "Nem lenne helyes, ha Wass Albert visszasüllyedne az ismeretlenbe" - fogalmazott.

Jankovics Marcell, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Bizottságának elnöke elmondta, hogy a Márai Irodalmi Ideiglenes Kollégium és a Márai Tényirodalmi Kollégium összesen 7938 kötetről döntött, amelynek negyede külföldi, háromnegyede pedig magyar szerző műve volt. Összesen 273 kiadó pályázott, amelyből 28 volt határon túli.

A szépirodalmi listára 60 költészeti, 10 drámai, 87 prózai és 14 esszékötet került, valamint további 56 gyerekkönyvet, 9 ifjúsági és 14 egyéb besorolású könyvet szavazott meg a kollégium.

A tényirodalmi listára - amelynek 250 címe között számos többkötetes kiadvány is szerepel, és így összesen 277 könyvet tartalmaz - 30 általános jellegű kötet, 185 társadalomtudományi, 22 természettudományi, 9 gyermek- és 7 ifjúsági könyv került, amit még 24 egyéb besorolású kötet egészít ki. A teljes lista az interneten is elérhető.

Az első forduló kerete 435 millió forint volt, amelyből a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 25 millió forintot kapott könyvszakmai rendezvények szervezésére, 400 millió jut a könyvvásárlásra és tízmillió forintot fordíthatnak a kollégiumok például ösztöndíjak kiírására. Elhangzott, hogy összesen körülbelül hétszáz könyvtár vesz részt a Márai-programban, ebből 48 határon túli közkönyvtár.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×