eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Lovasi: Nem akarunk megélhetési bűnözők lenni

"A magyar viszonyokra szabtak bennünket, sosem voltunk stadionrock-zenekar" - mondta az InfoRádiónak Lovasi András a Kispál és a Borz hétfő esti búcsúkoncertje előtt. A Kossuth-díjas zenész arról is beszélt, hogy bár többször nem lépnek fel, a mozikban találkozhatnak velük a rajongók, sőt, néhány régi lemezt is kiadnak új formában.

Hogyan válogatták össze a búcsúkoncert dalait?

Amikor tervezni kezdtük azt a forgatókönyvet, amire felfűzzük majd a dalokat, olyan szituációkat próbáltunk találni - helyszínváltást, különféle effektusokat -, amelyekkel egy három órás koncerten végig ébren tudjuk tartani a nézők figyelmét. Ez pedig nagy kihívás; magam is csak kevés, ennyire hosszú koncerten voltam, ahol végig jól szórakoztam. Ezért olyan, akár nagyszínpadokon bevett, vagy azokat kikarikírozó elemeket igyekszünk használni, amire vevő lehet a közönség, és összehozni azokat a Kispál és a Borzra jellemző attitűddel. A magyar viszonyokra szabtak bennünket, sosem voltunk stadionrock-zenekar.

Három különböző színpadképet próbálunk megjeleníteni a Nagyszínpadon, ez különböző miliőket, kulisszákat varázsol - ennek megfelelően választottuk a dalokat is. Õs-Kispál felállásban öt-hat dalt játszunk majd, ezeket mintha klubszínpadon adnánk elő, olyan fényekkel, díszletekkel, amelyek akkor vettek körül minket, amikor az induláskor rock- és blueskocsmákban, egyetemi klubokban játszottunk sokat. Az akusztikus blokk meghittebb helyszínen zajlik majd - építünk egy konyhát, abban fogunk muzsikálni, de persze használunk effekteket, filmbejátszásokat, jeleneteket is, amelyek néha klipesítik kicsit a koncertet.

Lesznek vendégek?

Beharangoztunk ugyan egy meglepetésvendéget, ő azonban az utolsó pillanatban lemondta a fellépést. Aztán próbáltunk még találni néhányat, de az összes nyaral, vagy oda indul, így nem jön el. Ott lesz viszont a koncerten egy csomó barátunk, akivel régen is együtt dolgoztunk, együtt nőttünk fel vagy lettünk népszerűek. Így a Quimby zenekar két frontembere, Kiss Tibor és Varga Livius, Németh Juci, akivel a De szeretnék című számot vittük közösen sikerre, illetve a Csík zenekar, és néhány más vendég. Nagy meglepetésre viszont nem kell számítani - ők korábban mind felbukkantak már a koncertjeinken.

A koncertről készülő DVD mikor jelenik meg?

A zenekar minden hangfelvétele jogát megvásárolta a Universaltól, így nem kell a kiadóval alkudozni arról, hogy mit szeretnénk velük csinálni. Először is olyasmivel próbálkozunk meg, ami Magyarországon kuriózum: másfél órás mozifilmet készítünk a koncertből. Ez október körül jelenhet meg, de még folynak a tárgyalások a forgalmazóval. Nem várjuk azt, hogy megdöntjük a hazai mozirekordokat: a film egy-két hétig lesz majd műsoron, és nagyjából tízezer nézőre számítunk.

Sok szellemi energiát és pénzt fordítunk arra, hogy a koncertről minél jobb kép- és hanganyag készüljön, hiszen a Kispál és a Borz életműve viszonylag rossz minőségben van dokumentálva. Magam sosem voltam nagy gyűjtő, nem örököltem édesapám érme- és bélyeggyűjtő szenvedélyét, talán összesen száz fotóm van a zenekarról, de csak azért, mert a fotósok néha adtak egy-egy stóccal.
Ez nagy gond egy ilyen visszatekintésnél, hiszen használunk filmbejátszásokat is, nekem azonban semmilyen archív anyagom sincs a zenekarról.

A zenekar elbúcsúzik, de nem ez lesz az utolsó alkalom, hogy együtt zenélnek...

Tervezünk kiadni egy, a koncert teljes anyagát magában foglaló DVD-t is, és az sem kizárt, hogy megjelentetjük az egészet audió CD formátumban. Ezen szerepelnek majd az eddig ki nem adott számok is. Az utolsó kilenc-tíz koncertet több sávra rögzítettük, és tervezzük, hogy ebből készítünk valamit, ha mást nem, legfeljebb kitesszük majd az internetre.

Eldöntöttük azt is, hogy az első két-három lemez dalait - amelyek, bár bájosan, de korszerűtlenül szólnak -, újra felvesszük, ugyanabban a hangszerelésben és felállásban, és együtt kiadjuk őket. A következő egy-két évre van tehát még tervünk a Kispál zenekarral.A nyári koncerteken mintha önfeledtebben játszottak volna, mint korábban. Megkönnyebbülés, hogy ebben a formában megszűnik a zenekar, vagy maradt önökben rossz érzés?

A rossz érzéseken néhány éve túl vagyunk. Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy amikor februárban megkérdeztem a tagokat, csinálunk-e újabb lemezt, azt láttam, a zenekar már mindenkinek B pálya, csak senki nem merte azt mondani, "Gyerekek, hagyjuk abba, hiszen szívesebben foglalkozunk valami mással".
Kispál már az új zenekarával foglalkozott, Dióssy hangfelvételeket készített egy fiatal zenekarnak a stúdiójában, és én is rögzítettem néhány dalt a Kiscsillag zenekarral.

Mihez kezdenek eztán a Kispál és a Borz tagjai?

Ez a következő egy-két évben dől majd el. Most mindenki gyorsabb, frissebb tempóra kapcsolt, és ez jótékonyan hat a zenekarra is. Kispál pécsi zenészekből állít össze együttest Velőrózsák néven, de nagyon titkolózik. Mindannyian kíváncsiak vagyunk rájuk, de egyelőre nem hallottunk egy hangot sem.

Mi a Kiscsillaggal szívesen adnánk már ősszel ki az új lemezt, ez azonban meghiúsul a Kispál-életmű lezárása miatt. Kijövünk azért néhány dallal, de új album csak jövőre lesz. Emellett 2011-ben a Bandi a hegyről című, 2001-ben megjelent albumomnak tervezek folytatást, és azt is szeretném koncertszínpadokra vinni.

Dióssy D. Ákos hangmérnökként képzeli el a jövőjét, de nem akar új zenekart csinálni - a Kiscsillagnak is ő dolgozik, visszük magunkkal mindenhová. Ábel, a dobosunk komoly ambíciókkal érkezett a zenekarba, így egy pillanatig sem akartuk korlátozni: jól tud basszusgitározni, gitározni és billentyűzni is, mondhatjuk, hogy multiinstumentalista, akinek vannak saját elképzelései. Otthon, a számítógépén nagyszerű dolgokat barkácsol,így amellett, hogy marad a Kiscsillagban, a saját világát is építgeti.

Kijelentették, hogy nem fognak újra összeállni. Azért a saját zenekaraikkal játszanak majd Kispál-dalokat?

Azt sosem mondtuk, hogy nem adunk elő többé Kispál-számokat. Azokat, amelyek közel állnak hozzám, mert én írtam vagy én hangszereltem, mindenképpen szeretném, ha nem is a Kiscsillag fellépésein, de a szóló koncertjeimen használni. Ám azokat a számokat, amelyek András jellegzetes gitárjátéka nélkül nem úgy szólalnának meg, ahogy kellene nekik, nem fogom erőltetni.

Nem kizárt, hogy ha Andrásnak lesz egy lemezbemutató koncertje, és esetleg meghív, egy-két dalt eljátszom vele. Nincsenek olyan ellentétek közöttünk, amelyek ezt lehetetlenné tennék. Inkább azt szeretnénk elkerülni - és példát szolgáltatni a többi zenekar számára is-, hogy megélhetési bűnözésként újabb és újabb nosztalgiahullámokra felkapaszkodva újra eljátsszuk ezeket a dalokat, egyre rosszabbul, egyre kopottabban. Bízom abban, hogy lesz erőnk és önmagunkkal szemben olyan kontrollunk, hogy ehhez tudjuk is tartani magunkat.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×