eur:
390.43
usd:
364.14
bux:
68347.87
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Mozart klarinétversenye csendül fel a MüPában

Haydn és Brahms szimfóniái valamint Mozart A-dúr klarinétversenye is szerepel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyének programján, amelyet csütörtök este fél nyolctól rendeznek meg a Művészetek Palotájában. Az est szólistája Jörg Widmann német klarinétművész és zeneszerző, aki a jövő héten maga vezényli darabjait a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén.

Haydn és Brahms egyaránt tiszteletbeli magyar - mondta a programválasztás indokaként Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főigazgatója. Haydn élete nagy részét Magyarországon töltötte, Brahms pedig olyannyira vonzódott a magyaros dallamokhoz és a cigányzenéhez, hogy élete végéhez közeledve a szigorú észak-német stílusban alkotó szerző műve, a III. szimfónia - ha nem is annyira, mint Bartók vagy Kodály zenéjében - teljesen át volt szőve magyaros elemekkel.

A koncerten felcsendül egy Mozart-darab is, az A-dúr klarinétverseny, ahol Jörg Widmann német klarinétművészt és zeneszerzőt hallhatják szólózni a nézők. Mozart nagyon kedvelte a klarinétot, a korszak kevéssé foglalkoztatott hangszerét ő emelte ki a zenekari árokból.

Kocsis Zoltán elmondta, hogy a zenekar március 5-én Widmann vezényletével adja elő a zeneszerző műveit, az előadáson a trombitaszólót Szergej Nakarjakov adja elő.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×