eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Galileitől az űrtávcsőig - interaktív kiállítás a csillagászat történetéről

Mit gondol, mennyire élesen látta a csillagokat távcsövével Galilei? Tudja, hogyan mérhető a fényév vagy a Nap tömege? És azt, hogy milyen égi jelenséget látott 8 éves korában Shakespeare, amelyet később a Hamletben is megörökített? Ezekre a kérdésekre is választ ad a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kiállítása, amely a csillagászat négyszáz évét mutatja be.

A csillagászok akár 100 évre előre meg tudják mondani, mikor, melyik bolygó látható szabad szemmel. Képesek elkészíteni a Naprendszer bolygóinak méretarányos modelljét, meghatározzák az egyes égitestek tömegét. Mindehhez speciális eszközökre van szükségük.

Az Uránusz létéről az 1700-as évek közepén szerzett tudomást az emberiség, a Plútót azonban csak a XX. században fedezték fel.

Az elmúlt évszázadokban a csillagászok reflektorok és refraktorok segítségével kémlelték az eget - előbbi tükröket használ a fény gyűjtésére, utóbbi lencséket. Galileinek szüksége volt a távcsövekre, hogy felfedezze gyűrűit, amelyet ő csak a bolygó füleinek nevezett, a tudóssal egy évben született Shakespeare azonban szabad szemmel is láthatta a Cassiopeia csillagkép egyik szupernóváját.

A csillagászati távcsövek négyszáz éve fejlődnek, ennek során az asztronómia, azaz a világegyetemben lévő égitestek keletkezése, fejlődése, mozgásuk törvényszerűségeinek meghatározása önálló tudománnyá vált.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kiállításán Galileitől az űrtávcsőig mutatja be az asztronómia történetét egy interaktív kiállítás keretében. A vendégek távcsöveket és más, csillagászati megfigyelésekre alkalmas használati tárgyakat láthatnak, amelyek között megismerhetik a magyar fejlesztésű eszközöket is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×