eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Sanzonok és a "Sexbomb" egy koncerten

A 20-as, 30-as évek sanzonjaival népszerűvé vált német Max Raabe és zenekara ad koncertet március 23-án este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A 47 éves Max Raabe gyermekkorától szívesen hallgatta a 20-as, 30-as évek népszerű, gyakran melankolikus muzsikáit. A berlini művészeti egyetemen operaénekesnek tanult, ez idő alatt, 1986-ban alapította meg a Palast Orchestert, amellyel ma este a Bartók Béla Hangversenyteremben is fellép. Az indulásra Max Raabe így emlékezett vissza

"Ebben az időben egy zongoristával már volt egy kisebb műsorom ilyen dalokból. Végül aztán a bolhapiacon bukkantunk rá néhány eredeti, nagyzenekari kottára a 20-as, 30-as évekből, amelyek nagyon ritkák. Megkértem a zenészbarátaimat, kollégákat, diákokat, hogy próbáljuk ki, hogyan szóltak ezek a dalok eredetileg. A többségük ma a Palast Orchester tagja."

A Tavaszi Fesztivál keretében megvalósuló fellépésen Max Raabe német és angol nyelvű dalokon keresztül mutatja be a két világháború közti korszak zenéjét, amely elmondása szerint a legelegánsabb popzene, amit valaha játszottak. A finom iróniával fűszerezett dalok mellett az elmúlt évben modern popzenei feldolgozásokkal is bővült a német énekes repertoárja, köztük Britney Spears Oops I did it again című slágerét is áthangszerelte saját stílusára. Erről Max Raabe a következőket mondta:

"Németországban már évekkel ezelőtt is népszerűek voltak a dalaink, de azon még mi is megdöbbentünk, amikor 2001-ben felkerültünk a slágerlistákra. Olyanok voltunk, mint a rossz gyerekek: csak poénkodni akartunk, hogy mi is jól szórakozzunk, és a közönségünk is. De Britney Spears-en kívül feldolgoztuk például a Tom Jones-féle Sexbomb-ot is, és az Eiffel 65 együttes számát, a Blue-t. De ezek csak viccek volta."

Maax Raabe és a Palast Ochester először lép fel Magyarországon, de az énekes előtt már nem ismeretlen Budapest.

"Magyarország, Ausztria és Németország történelmileg nagyon közel vannak egymáshoz, és ez különösen igaz a 20-as, 30-as évekre, amelynek a dalait elvisszük önökhöz. Pár éve egyébként magánemberként már jártam Budapesten. Gyönyörű város, és örömmel térek vissza ezúttal a zenekarommal."

Max Raabe és a Palast Ochester este 8 órától lép fel a Bartók Béla Hangversenyteremben.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×