eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ugandai menekülttábortól a BBC-ig - a Filmszemle dokumentumfilmjeiből

Egy ugandai menekülttábor életét, egy BBC-nél gyakornokoskodó húszéves lehetőségeit, valamint egy, a politikai csatározások miatt széthulló család történetét is megismerhetjük a 40. Magyar Filmszemle dokumentumfilmjeit nézve. Az alkotók 151 produkciót neveztek be ebben a kategóriában, amelyből 31 került be a versenyprogramba. Az InfoRádió ezekből szemezgetett.

Afrika közel van - Lilla naplójából

Oláh Gábor, az Életbevágó, a Szerencsés emberek és a Csávók a dzsumbujból alkotójának 44 perces dokumentumfilmje egy huszonéves magyar lányt mutat be, aki egy ugandai menekülttáborban dolgozik. Az alkotás Lilla egy napján keresztül mutatja be a tábor életét. A néző megismerheti egy gyermekanya sorsát is, akit kilencéves korában raboltak el lázadók, ahonnan majd tízévnyi rabszolgaság után szökött meg gyermekével.

D-dúr

Az elmúlásról szól Vági Barbara és Talán Csaba 33 perces filmje. Arról, hogyan viseli egy idős ember a kiszolgáltatottságot, hogyan lehet méltósággal viselni az idős kort, mennyire harc és mennyire harmónia az öregség. Az alkotópárost már jól ismerhetjük a többi mellett az Elboronálva, a Maradunk és a Zámoly című filmek alapján.

A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció

Hajdú Eszter alkotása egy megszakadt barátság és egy széthulló család történetét tárja elénk, akik mindezt a politikának "köszönhetik". Magyar életkép arról, hogy a rendszerváltás után húsz évvel hogyan fordulnak ki magukból az emberek és válnak magányossá. A filmes nevéhez fűződik a Bölcsődal, valamint az Akik a lángot őrzik című alkotás is.

A gyakornokok - 20 évesen a BBC-nél és a CNN-nél

Az 1987-ben született S. Takács András vizsgafilmje azt feszegeti: mi történik azzal a húszéves magyar fiatallal, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem riporterhallgatójaként a BBC-nél és a CNN-nél tölti nyári gyakorlatra, ahonnan szinte bárhová eljuthat, bárkivel találkozhat. Az alkotásban a szituációról olyan szakemberek is elmondják véleményüket, mint a BBC World Service hírigazgatója, vagy Vitray Tamás.

Kémek a porfészekben

A kémkérdést vizsgálja dokumentumfilmjében Papp Gábor Zsigmond, akit a Balaton retró, Az ügynök élete - Belügyi oktatás a Kádár-korszakban, valamint A menekülő egyetem című produkciók által ismerhetnek a nézők. Most azokat a kérdéseket teszi fel: hogyan szervezik be az ügynököket, mire kérik őket, és abba lehet-e hagyni ezt a tevékenységet.

Kis halak... nagy halak

Gyarmathy Lívia ezúttal egy folyó orvhalászairól és vízirendőreiről készített dokumentumfilmet. A folyóból ipari méretekben halászó orvhalászok és egy magányos haltolvaj egyaránt lopja a halakat, ám a vízirendőrök csak a "kis halat" tudják elfogni, így csak őt vonják felelősségre. A Recsk 1950-1953 a Szökés és a Táncrend készítőjének legújabb filmje.Matuska

Az első magyar terrorista - így jellemzi a filmajánló Matuska Szilvesztert, aki, miután 1931. szeptember 13-án felrobbantotta a biatorbágyi viaduktot, eltűnt. Személyéhez azonban számos érdekes történet társul, de hogy ezek igazak-e, valószínűleg már sosem derül ki. A Matuska Szász Csongor harmadik filmje a Hulladék és az Időjézus után.

"Nem vagy egyedül..." - kampány a Hargitán

Az özvegy, és A reprodukció alkotójának filmje azt mutatja be, hogyan zajlik egy választási kampány az erdélyi, magyarok lakta megyében. Domokos János alkotása 2008 májusában játszódik, amikor a hargitaiak egyre több politikust látnak.

Nővérek várólistán

Litauszki János dokumentumfilmje a Kazincbarcikai Városi Kórház ápolóinak életét mutatja be, olyan nővérek sorsát, akik a biztos állás reményében éveken, évtizedeken keresztül vállalták a megterhelő munkát az alacsony fizetésért, ám hirtelen nyakukon a privatizáció és a munkanélkülivé válás réme.

"... öreganyám, nagyvilág, jól megjegyezd a nevemet!" - emléktöredékek Szabó Magdáról

A riportokra, mélyinterjúkra, rekonstruált helyzetekre épülő film célja, hogy teljes életet élő emberként, eredeti gondolkodású alkotóként mutassa be a Kossuth-díjas írónőt. Az alkotásban amatőr felvételek is felbukkannak, amelyeken Szabó Magda privát beszélgetéseibe is bepillantást nyer a néző. Siklósi Szilveszter filmje.

Õrült szerelem ez

Sós Ágnes dokumentumfilmje két katolikus pap életének hasonlóságát és különbségeit mutatja be: egyikük ugyanis görög katolikus, míg a másik római katolikus. Így egyiküknek lehet szerelme, családja, gyermeke, a másiknak azonban nem.

Párhuzamos halálrajzok

Jeles András filmjében az Olaszliszkán, gyermekei szeme láttára halálra vert tiszavasvári tanár halálának története mellé állít egy másikat: egy 13 éves leukémiás kisfiúét, aki szülei küzdelmei ellenére egy fővárosi gyermekklinikán hal meg.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Itt a lista, ezek az európai cégek tartoznak a világ egyik legelitebb klubjába

Itt a lista, ezek az európai cégek tartoznak a világ egyik legelitebb klubjába

Tavaly szeptemberben a Novo Nordisk cég letaszította a trónról az LVMH francia luxusipari óriást, így a kontinens legértékesebb tőzsdén jegyzett cégévé vált. A súlycsökkentő gyógyszerekről népszerűvé váltó dán gyógyszeripari cég lendülete pedig továbbra is töretlen. Megnéztük, hogy melyek jelenleg a legértékesebb európai vállalatok, és azt is, hogy globális összevetésben hol helyezkednek el jelenleg ezek a cégek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×