eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Női pálya - vetítéssorozat az Odeon moziban az Eb alatt

A budapesti Odeon-Lloyd Mozi Női pálya elnevezéssel programsorozatot szervez péntektől három hétvégén keresztül, a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság idejére, a rendezvény ritkán látható dokumentumfilmeken, kortárs és klasszicizálódó játékfilmeken keresztül mutatja be a jóléti társadalmakban, a Közel- és Távol-Keleten, valamint a más nemi identitással élő nők helyzetét.

A rendezvény célja, hogy a népszerű sportesemény szabadidős alternatívájaként tartalmas szórakozást nyújtson mindazoknak, akik a meccsközvetítések helyett, vagy amellett szívesen vennének részt olyan vetítéseken, beszélgetéseken, amelyek a nőkről szólnak - hangsúlyozta Teszler Tamás, az Odeon illetékese.

A Nők a jólétben elnevezésű hétvége a huszadik század és a jelenkor nyugati társadalmi környezetének sorsformáló szerepét, illetve a társadalmi elvárások nőkre gyakorolt hatását vizsgálja európai, köztük magyar és amerikai példákon keresztül.

Az érdeklődők pénteken láthatják egyebek mellett Szomjas György Nászutak című dokumentumfilmjét, Kőszegi Edit Menekülés a szerelembe című alkotását, Enyedi Ildikó Az én XX. századom című munkáját, valamint Bergendy Péter játékfilmjét, az Állítsátok meg Terézanyut! Szombaton az észt Jaak Kilmi A haza szépsége című dokumentumfilmjét, az amerikai Lauren Greengfield Thin című rendezését, az izraeli Amos Kollek Gyorsbüfék, gyors nők című produkcióját.

Teszler Tamás tájékoztatása szerint a nemi identitásukat másként, vagy nem nőkként megélő nőkről szóló filmek a Nők másként-hétvégén a leszbikusság és a transzszexualitás kérdésével foglalkoznak. A június 20-i programban egyebek mellett két lengyel dokumentumfilm szerepel: Jon Sosinski Mi, férfiak című alkotása és Michal Bukojemski munkája, a Mása anyu, de vetítik a svéd Cecilia Neant-Falk Ne aggódj, majd elmúlik című filmjét, Fábri Zoltán Hangyaboly című játékfilmjét és az izlandi Baltasar Kurmárkur 101 Reykjavík című munkáját. Másnap, június 21-én Kim Longinotto Gésa fiúk című angol-japán koprodukcióban készült dokumentumfilmjét, Takács Mária A fásli, a zokni és a szőr, illetve Eklektika Tánciskola című alkotásait, Makk Károly Egymásra nézve című filmdrámáját, továbbá a román Tudor Giorgiu Szerelem másképp című filmjét láthatja a közönség.

A rendezvényt lezáró, Nők közel és távol elnevezésű vetítéssorozat a közel- és távol-keleti nők sorsát követi nyomon egyebek mellett a vallási fanatizmus, a házasság és a prostitúció szemszögéből. Június 27-i hétvégén mások mellett Nahid Persson Prostitúció csadorban című dán-iráni dokumentumfilmjét, Kim Longinotto Válás iráni módra című produkcióját, Marjena Satrapi és Vincent Paronnaud közös művét, a Persepolist, valamint Gurinder Chadha Csavard be, mint Beckham című angol-német-amerikai koprodukcióban készült vígjátékát vetítik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×