eur:
389.66
usd:
362.58
bux:
68688.75
2024. május 8. szerda Mihály

Az oroszoknak jó érzékük van a brit művészethez

Oroszországot is meghódította a brit művészet: egyre több galéria nyílik Moszkvában, amelyekbe özönlik a közönség, hogy a kortárs alkotásokat láthassa.

Egyre több orosz milliárdos vásárol brit műalkotásokat. Májusban Roman Abramovics
rekordáron vett meg két festményt egy New York-i aukción. A Christie's árverésén 33,6 millió dollárért (5,45 milliárd forint) kelt el Lucian Freud Benefits Supervisor Sleeping című műve, egy nappal később pedig a Sotheby's aukcióján 86,3 millió dollárt (közel 14 milliárd forint) fizetett valaki Bacon Triptych című festményéért. Bár hivatalosan nem erősítették meg, lapinformációk szerint a vásárló mindkét esetben a Chelsea milliárdos tulajdonosa volt.

Az orosz üzletember művészet iránti érdeklődése mögött minden bizonnyal új barátnője áll.
Dasa Zsukova ugyanis művészeti galériát készül nyitni Moszkvában, egy 1927-ben épült buszgarázsban. A CCC Moscow nevű galéria a tervek szerint szeptembertől fogadja a látogatókat.

Nem Abramovics az egyetlen orosz milliárdos, aki vagyona egy részét műkincsekbe fektette: Aliser Usmanov tavaly szeptemberben 20 millió fontot költött el a Sotheby's londoni árverésén.

Az oroszországi művészeti forradalom mögött Damien Hirst, az egyik legelismertebb brit képzőművész áll. A 43 éves művész alkotása a gyémántokkal borított emberi koponya, amelyért egy befektetői csoport ötvenmillió fontot fizetett. Legismertebb alkotásai a formaldehidbe helyezett halott állatok. Az egyikért, egy tartályba helyezett tigriscápáért, hétmillió fontot fizetett egy amerikai milliárdos, Steve Cohen.

Hirstnél futnak össze a szálak: ügynöke, Mollie Dent-Brocklehurst segédkezett összeállítani Abramovics barátnője galériájának a programját. A nő egyik tanácsadója a Tate múzeum igazgatója, Sir Nicholas Serota.

Mollie Dent-Brocklehurst eddig a londoni Gagosian galériában dolgozott, amely Larry Gagosian tulajdona - ő értékesítheti Hirst képeit New Yorkban, és szintén képtárat nyitott az orosz fővárosban.

Hirts híres gyémántokkal díszített emberi koponyáját hamarosan kiállítják a szentpétervári Ermitázs múzeumban is.

A Chapman-fivérek - akik múlt héten a londoni White Cube galériában mutatták be Adolf Hitler szivárványokkal feljavított festményeit -, korábbi kiállításait is nagy sikerrel fogadta a moszkvai közönség, és több alkotás is gazdára talált.

"Jövőre még több brit művész mutatkozhat be Oroszországban, de egyelőre nem nevezhetem meg őket. Az oroszoknak nagyon jó és fekete humorérzékük van, és a brit művészet olyan fajta humort képvisel, amit Oroszországban nagyra értékelnek" - mondta Dmitrij Kankin, a moszkvai Triumph galéria társtulajdonosa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×