eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Vége az ingyenes múzeumlátogatásnak?

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) foglalkozik azzal a gondolattal, hogy megszünteti az ingyenes belépést az állami múzeumok állandó kiállításaira - erről Bereczky Loránd, Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója beszélt. A szaktárca közlése szerint már elkészült a kedvezményrendszer megváltoztatásával kapcsolatos szakmai javaslat.

Bereczky Loránd információi szerint a múzeum fenntartója, az OKM foglalkozik az "ingyenesség problémájával".

Úgy tűnik, hogy a kultúra területén egyedül a múzeumok nyújtanak ingyenes szolgáltatást - tette hozzá.

A főigazgató tájékoztatása szerint jelenleg a tárca azt méri fel, hogy arányban van-e az ingyenességgel járó előny a belépőjegyek árának kiesése miatti anyagi hátránnyal.

Bereczky Loránd azt mondta: nem bánná, ha visszaállna a régi rend, és fizetőssé válnának az állandó kiállítások. Valószínűnek nevezte, hogy erről nemcsak a Magyar Nemzeti Galériában, hanem a többi intézményben is így gondolkodnak.

A szaktárca sajtóirodája közölte: a múzeumi kedvezményekről szóló, jelenleg hatályban lévő kormányrendelet ellentétes az 1957-es Római Szerződéssel, amennyiben különválasztja a magyar és külföldi látogatókat megillető kedvezményeket.

"Az Európai Bizottság emiatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, a rendeletet tehát mindenképpen módosítani kell" - tette hozzá.

A múzeumi kedvezményrendszer megváltoztatásával kapcsolatos szakmai javaslatot az OKM elkészítette, azt a tárca miniszteri értekezlete elfogadta. Jelenleg a tárcák közötti egyeztetés zajlik - áll a közleményben, amely nem tér ki a javaslat tartalmára és arra, mikor lépne életbe a változtatás.

A kormány döntése alapján 2004. május 1-je óta látogathatók ingyenesen az állami fenntartású múzeumok állandó kiállításai. A bevételkiesést, amit az ingyenesség bevezetésének évében 350 millió forintra becsültek, a kormányzat akkori bejelentése szerint a költségvetésből kapták meg kompenzációként a múzeumok.

Magyarország uniós csatlakozásának napján 24 múzeum - köztük a Hadtörténeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum - állandó kiállításai váltak ingyenessé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×