eur:
389.28
usd:
363.02
bux:
68157.7
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"A rendezés erotikus dolog"

Parti Nagy Lajos Ibusár című kisregénye nem először kerül színpadra. Az elhervadt falusi nebáncsvirág, Sárbogárdi Jolán vasúti jegykiadó álmait, illúzióit elmesélő kisregényből már több színpadi adaptáció is született. Most az Örkény Színházban Bíró Kriszta alakítja Jolánt, a rendező pedig szintén egy színésznő, Pelsőczy Réka. Pelsőczy Réka nyilatkozott az InfoRádiónak.

Hogyan találta meg a darab?

Az Ibusár monodráma változatát először Egerben adták elő. Nádasi Erika ötlete alapján készítette el Parti Nagy Lajos a monodráma változatot, és az író ajánlotta fel Bíró Krisztának, hogy játssza el a szerepet. Ezek után Bíró Kriszta keresett meg engem, hogy nem rendezném-e meg a darabot.

Mi az oka annak, hogy a darabot egy meglehetősen érdekes helyszínen, az előtérben adják elő?

Azt találtam ki, hogy az írói álmokat szövögető Jolán egy gurulós bőrönddel feljön Ibusárról, és bemegy egy színházba. Egyrészt izgat az élő tér, másrészt azt érzem, hogy ehhez a darabhoz illik az az elképzelés, hogy Jolán egyszer csak azt mondja, feljön Budapestre és elmegy, ha máshoz nem, az Operetthez takarítónőnek.

Az eredeti mű, a Test angyala a rendszerváltozás időszakában született, az akkori újdonságokra reagál benne Parti Nagy Lajos. Ez most is ugyanolyan vicces lesz, emlékezni fogunk még azokra a poénokra?


Nagyon aktuálisnak érzem a darabot. Persze kihúztunk belőle néhány részletet, például "a foxi-maxi esti egyetem" kifejezést, ami a marxista-leninista egyetemre utal, mivel erről úgy éreztük, hogy nem mai, már nem biztos, hogy hozzátesz a mondandóhoz. A történetnek lehet olyan áthallása is, hogy igazából nem is most történik, hanem már megtörtént valamikor, és Jolán a színházi aulában föleleveníti ezt a történetet. Amikor a nézők beültek a próbára, nagyon nevettek, szóval a szöveg és a humoros női lélekábrázolás most is működik.

Érdekes, hogy női álnéven írta Parti Nagy Lajos a művet, amelynek női főszereplője van, és most két nő állítja színpadra. Hiányzik a férfi ebből a kettősből?


A rendezést erotikus dolognak tartom, az ember úgy föl van pörögve, mint amikor egy új emberrel találkozik az életében. Furcsa módon magam is meglepődtem, nem volt zavaró, hogy nincs férfi a közelben. Azokat az ötleteket, amiket kitaláltunk, egy férfi nem így találta volna ki.

Akár fordítva is lehetne: ön játssza a szerepet és Bíró Kriszta rendezi. Volt erről szó?

Nem volt, de én nem is érzem, hogy nekem való lenne ez a szerep. Ahogy Kriszta játssza Jolánt, ez csak rá jellemző. Bennem meg is változott az a kép, amit Jolánról korábban gondoltam. Egy durvább, darabosabb nőnek hittem Jolánt, míg most finomabb, törékenyebb, egyszerűbb nőt látok magam előtt. Ez egy csodálatos szerep, ami minden színésznőnek való.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×