eur:
393.51
usd:
368.02
bux:
66505.36
2024. április 25. csütörtök Márk

"Lázadni sosem késő"

Bollók Csaba filmje, az Iszka utazása kapta a legjobb szerzői filmnek járó díjat, míg a legjobb műfaji film Rohonyi Gábor: Konyec című alkotása lett a kedden zárult Magyar Filmszemlén. A készítők remélik, hogy az elismerések jó hatással lesznek alkotásaik további életére.

A mindennapok költői pillanatai

Bollók Csaba filmje, az Iszka utazása nyerte a 38. Magyar Filmszemle legjobb szerzői filmjének járó elismerést, az Országos Diákzsűri fodíját, az Arany olló-díjat pedig a film vágója, Czakó Judit vehette át. Az alkotást meghívták a Berlini Filmszemlére is.

A film egy szegényházban született, hihetetlenül erős kislány tapasztalatait mondja el, akit rengeteg csapás ér - mondta az InfoRádiónak Bollók Csaba a díjátadó-ünnepség után.

A rendező hozzátette, azt akarta megmutatni, hogy az életet úgy is fel lehet fogni, ahogyan ez a kislány, aki mindennek tud örülni, nem panaszkodik, nem rója fel másoknak, ha problémája van, csak megpróbál túlélni.

Bollók Csaba elismerte, hogy az Iszka utazása más, mint az eddigi filmjei, hiszen a valóságból táplálkozik.

A rendező elmondta: most ébredt rá, hogy a valóságnál nincsen érdekesebb. Csak figyelni kell, és megtalálja a körülötte lévő dolgokban mindazt, amit keres és meg akar mutatni. Most azt akarta ábrázolni, hogy a létezésnek, a hétköznapi dolgoknak is vannak költői pillanatai.

Lázadni sosincs késő

Rohonyi Gábor első nagyjátékfilmje, a Konyec kapta a 38. Magyar Filmszemle legjobb műfaji filmjének járó elismerést. A film még két, internetes közönségszavazatok alapján odaítélt különdíjat is elnyert.

A rendező elmondta, valóban meglepetésként érte, hogy a filmje győzött, egyáltalán nem számított rá és nem is remélte. Hozzátette: a díj mindenkinek szól, aki részt vett az alkotás elkészítésében.

Rohonyi Gábor kijelentette: az ő életében nem hoz változást az elismerés, de a film további sorsára jó hatással lesz.

Kapott egy jó történetet, amit muszáj volt feldolgoznia - mondta a rendező és hozzátette: felháborítja, hogy arról a generációról, amelyről a film elsősorban szól, elfeledkeztek.

A rendező közölte: nem az a lényeg, hogy az öregek bankot rabolnak. A film üzenete, hogy lázadni, a szabadságot választani sosincs késő, és nincs olyan életkor, amikor már fel kéne adni a reményt.

Megjósolt elismerés

A 38. Magyar Filmszemle legjobb elsőfilmesnek járó Simó Sándor-díját Bogdán Árpád kapta a Boldog új élet című alkotásáért. A film - amely ott lesz a Berlini Filmfesztivál Panoráma szekciójában is - készítői a legjobb eredeti filmzenéért járó elismerést, valamint a produceri díjat is átvehették

Bogdán Árpád elmondta: leginkább a legjobb filmzenének járó díjnak örül, és már hónapokkal ezelőtt megjósolta, hogy az ő zeneírói kapják majd meg ezt az elismerést.

A rendező szerint az ilyen díjaknak mindig motorizáló erejük van, és nagy szüksége is volt erre, hiszen egy "gyereket" engedett ki a kezéből, és nagy üresség maradt utána.

Már készül az új filmre, van néhány ígéretes szinopszis a birtokában, de babonából még nem árulhatja el, mire készül - közölte Bogdán Árpád.

A Berlini Filmfesztiválról szólva a rendező elmondta: reméli, hogy jól szerepel majd az alkotás, és mások szavait tolmácsolja, mikor azt állítja, hogy elsőfilmesként nagy eredmény kijutni egy ilyen fesztiválra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×