eur:
400.97
usd:
365.52
bux:
73930.68
2024. október 7. hétfő Amália
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtóértekezletet tart Kijevben 2024. július 15-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Volodimir Zelenszkij elárulta, mit sikerült elérni a kurszki ukrán támadással

Vasárnap tartott online beszédében az ukrán elnök részleteket osztott meg a két hónappal ezelőtt indult, Oroszország elleni váratlan ukrán ellentámadásról.

"A mai napon két hónapja van katonai műveleteinknek a Kurszk régióban. És ez a háború nagyon fontos szakasza. Valami, ami nagyban segítette és továbbra is segíti hazánkat" - mondta Volodimir Zeleszkij a videóban, hozzátéve, hogy az egyik legfontosabb eredménynek azt tartja, hogy Kijev bebizonyította, hogy képesek Oroszország területére tolni a harcokat - írja a Kyiv Independent híradása nyomán a Portfolio.

Számadatokat is elárult a hadműveletről:

  • körülbelül 15 ezer ukrán katona vett benne részt,
  • 1200 négyzetkilométernyi területet sikerült elfoglalniuk,
  • több száz orosz katona fogságba esett,
  • valamint a második világháború óta ez a legnagyobb, külföldi haderő által végrehajtott betörés orosz területre.

Az ukrán elnök kijelentette, hogy nem fognak leállni a hadműveletekkel: "Továbbra is még nagyobb nyomást fogunk gyakorolni Oroszországra, mert csak erőn keresztül hozhatjuk közelebb a békét".

Mint írja a lap, Ukrajna felől korábban több alkalommal is kisebb betörések voltak Oroszország nemzetközileg elismert területére, de 2024 augusztusában a korábbiaknál jóval nagyobb támadás indult Kurszk megye területe ellen.

Az akcióban részt vettek a nyugatról kapott modern páncélosok is. Oroszország azóta sem tudta felszámolni a betörést, bár már sikerült bizonyos területeket visszaszerezniük. Moszkvában korábban úgy számoltak, hogy hamarabb vissza tudják szorítani az ukránokat, de ez mindeddig nem sikerült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Jóléti szintlépés jöhet, ha ki tudunk szakadni az uniós gazdaság halálos öleléséből

Jóléti szintlépés jöhet, ha ki tudunk szakadni az uniós gazdaság halálos öleléséből

A világ drámai gyorsasággal változik, és ha a változások irányát nem tudjuk befolyásolni, akkor a gyors alkalmazkodás marad lehetőségként. Tíz évvel ezelőtt az európai ember számára a migráció, a járvány, a háború vagy az energiaválság még a harmadik világra jellemző, egzotikusan csengő kifejezésnek számított. Mára viszont mindegyik végigsöpört Európán és az uniós bürokrácia mindegyikre helytelen, nem gyakorlatias, hanem ideológiai válaszokat adott (népességcsere kísérlete, elhibázott vakcinapolitika, energiasokk mélyítése, szankciós-, majd vámháború elindítása). Nem meglepő, hogy az európai elitek ma már temetik Európát. Mario Draghi volt olasz miniszterelnök lesújtó jelentést tett közzé az uniós versenyképességi lemaradásról, Emmanuel Macron francia elnök pedig azzal riogatott, hogy az unió hamarosan „meghalhat”. Az iparát elveszítő német gazdaságról lassan nincs mit írni, növekedésre egyelőre képtelen, a nyugati sajtó a napokban épp azt ünnepli, hogy e gazdaság maradékát példátlan felvásárlási lázban hordja szét a globális tőke – miközben a német autógyártók halasztják zöld átállási terveiket, gyáraikat bezárni kényszerülnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×