eur:
397.67
usd:
354.98
bux:
74334.36
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos
STEINHATCHEE, FLORIDA - SEPTEMBER 27: In this aerial photo, floodwaters recede to the gulf in the aftermath of Hurricane Helene on September 27, 2024 in Steinhatchee, Florida. Hurricane Helene made landfall Thursday night in Floridas Big Bend with winds up to 140 mph and storm surges.
Nyitókép: Sean Rayford/Getty Images

Bajban az Egyesült Államok délkeleti része, már három számjegyű Helene áldozatainak száma - kép, videó

Az árvíz miatt több település csak légi úton közelíthető meg, összesen már 116-an haltak meg. Volt, ahol 140 éves csapadékrekord dőlt.

Tovább növekedett és megközelítette a százat a halálos áldozatok száma az Egyesült Államok délkeleti, hurrikán és árvíz sújtotta államaiban, miközben a romok eltávolítása is zajlott vasárnap.

Az összesítések szerint a nyilvántartott halálos áldozatok száma már 116, és közülük legtöbben Észak-Karolina állam egy hegyek között fekvő városában, Asheville-ben haltak meg, amelyet áradás sújtott:

Az Appalache-hegység déli vonulatainak ölelésében fekvő településre légi úton szállítanak élelmiszert és ivóvizet. Tennessee állam több közeli települését szintén árvizek érintették.

A Helene-hurrikán négyes fokozatú viharként csütörtök éjszaka ért partot Florida északnyugati részén, ahol számos lakóépület összeomlott, valamint tengervíz árasztott el utcákat. Az okozott szélkárok és a nyomában járó súlyos esőzések az Egyesült Államok legalább öt államát - Florida, Georgia, Dél- és Észak-Karolina, valamint Tennessee - érintették súlyosan.

Treasure Island, Florida, szeptember 28.: Légi felvétel a homokról és a hordalékról, amivel az áradás beterítette az utcákat.
Treasure Island, Florida, szeptember 28.: Légi felvétel a homokról és a hordalékról, amivel az áradás beterítette az utcákat.

Georgia állam legnagyobb városában, Atlantában az ítéletidő két nap alatt 280 milliméter esőt hozott, amivel csaknem 140 éves, 1886-ból származó csapadékrekord dőlt meg.

Észak-Karolinában volt olyan település, Spruce Pine, ahol keddtől szombatig 610 milliméter csapadékot jegyeztek fel.

A hatóságok a károk elhárításán és helyreállításon kezdtek dolgozni, vasárnap reggel még mintegy 2 millió fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás.

Steinhatchee, Florida: Egy étterem alkalmazottja a néhai munkahelye romjait kutatja át.
Steinhatchee, Florida: Egy étterem alkalmazottja a néhai munkahelye romjait kutatja át.

Joe Biden elnök katasztrófa-sújtotta területté nyilvánította Florida és Georgia államokat, ami szövetségi források igénybe vételét teszi lehetővé a károk elhárításához és helyreállításhoz. Észak-Karolinában vészhelyzet van érvényben, ami szintén megkönnyíti a központi segítség igénylését.

Komoly gyűjtés is indult a károsultak megsegítésére, részben a Vöröskereszt révén.

A Moody's Analytics előzetes szakértői becslései szerint a vihar és áradások csak magántulajdonban 15-26 milliárd dollár kárt okozhattak, míg más számítások szerint a természeti katasztrófa kárösszege és gazdasági hatása elérheti a 110 milliárd dollárt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×