eur:
397.24
usd:
357.75
bux:
74085.56
2024. október 1. kedd Malvin
TREASURE ISLAND, FLORIDA - SEPTEMBER 28: In this aerial view, fallen trees and debris line the beach after Hurricane Helene hit the area with high surge waters as it passed offshore on September 28, 2024 in Treasure Island, Florida. Hurricane Helene made landfall Thursday night in Floridas Big Bend with winds up to 140 mph and storm surges that killed at least 42 people in several states. (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
Nyitókép: Joe Raedle/Getty Images

Hogy alakulnak ki? Meddig tartanak? Hogyan pusztítanak? – minden, amit a hurrikánokról tudni kell

Az Egyesült Államok délkeleti államait sújtó Helene hurrikán egy forgó mozgást végző trópusi ciklon – mondta az InfoRádióban Simon Gergő. A HungaroMet meteorológusa részletesen beszélt a hurrikánok kialakulásáról és vonulásáról.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, hétfőre száz fölé emelkedett a halálos áldozatok száma az Egyesült Államok délkeleti, hurrikán és árvíz sújtotta államaiban. A legtöbben Észak-Karolina állam egyik, hegyek között fekvő városában, Asheville-ben haltak meg. A Helene hurrikán négyes fokozatú viharként múlt csütörtökön éjszaka ért partot Florida északnyugati részén, ahol számos lakóépületet döntött romba, és több utcát tengervízzel árasztott el. Az okozott szélkárok és a nyomában járó súlyos esőzések az Egyesült Államok öt államát – Florida, Georgia, Dél- és Észak-Karolina, Tennessee – érintették súlyosan.

Georgia állam legnagyobb városában, Atlantában két nap alatt 280 milliméternyi csapadék esett, amivel csaknem 140 éves rekord dőlt meg. Észak-Karolinában volt olyan település (Spruce Pine), ahol keddtől szombatig 610 milliméter csapadékot jegyeztek fel. A hatóságok jelenleg is a károk elhárításán és helyreállításán dolgoznak, vasárnap reggel még mintegy kétmillió fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Must See Florida (@mustseeflorida) által megosztott bejegyzés

Simon Gergő meteorológus a hurrikánok kialakulásáról és vonulásáról beszélt részletesen az InfoRádióban. Mint mondta, a hurrikánok forgó mozgást végző trópusi ciklonok, de a közhiedelemmel ellentétben nem forgószelek. A különböző műholdképeket összehasonlítva a trópusi ciklonok hasonlók az európai időjárást alakító, mérsékelt övi ciklonokhoz, viszont a hurrikánok „teljesen máshogy táplálkoznak”. Ugyanis míg a mérsékelt övi ciklonok a hideg és a meleg levegő találkozásából létrejövő perturbációban alakulnak ki, addig

a trópusiak alulról építkeznek, vagyis a meleg tengervízből felszabaduló látens hő adja az energiát a létrejöttükhöz.

A HungaroMet munkatársa hozzátette: a trópusi ciklonok a trópusi éghajlati övben képződnek, ahol a tengervíz hőmérséklete a vízfelszínen általában 24-26 Celsius-fok, és a párolgás által felszabaduló látens hő hatására záporok, zivatarok jönnek létre. Mindez azt jelenti, hogy a hurrikánok többlépcsős folyamat végeredményeként alakulnak ki. Közben különböző kísérő jelenségek vehetők észre, ilyenek például a trópusi hullámok, a trópusi depressziók és a trópusi viharok, és utóbbiakból keletkezhetnek a hurrikánok. A trópusi depressziók több, erősebb zivatar képződésével, illetve ezek egymást gerjesztő folyamatai révén alakulnak ki különféle forgó mozgások hatására.

Az egyes fokozatokat az átlagos szélerősség alapján lehet elkülöníteni egymástól. Ha például a forgó mozgásban lévő zivatarrendszer eléri a 40 km/órás átlagos szélerősség-határt, akkor trópusi depresszióról beszélünk.

Ez akkor fejlődhet trópusi viharrá, ha az óceánon továbbhaladva olyan pályára áll be, ahol további jelentős víztömeget, látens hőt tud bekebelezni.

A viharoknál már 62 km/óra a küszöb, és ezeket már nagyon jól lehet detektálni a műholdképeken, így viszonylag megbízható előrejelzéseket lehet tenni.

Simon Gergő hozzátette: a múlt héten a floridai térségben egy olyan közegbe került a trópusi vihar, ahol „gyorsan, nagyon könnyen meg tudott erősödni”, és olyan pályán haladt tovább, ahol érintkezett a szárazfölddel, így hurrikánná alakult át. Ez tehát a Helene hurrikán kialakulásának a háttere. „Amikor hurrikánról beszélünk, megjelenik a jellegzetes szem, illetve a jellegzetes felhőfal struktúra, és ebben az esetben a szélhatár már 118 km/óra” – magyarázta a meteorológus.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

NBC 6 South Florida (@nbc6) által megosztott bejegyzés

A hurrikánokat a Saffir–Simpson-féle skála alapján lehet kategorizálni a hosszan tartó szelek erősségének vizsgálatával. A hurrikánskálát 1969-ben fejlesztette ki Herbert Saffir építőmérnök és Bob Simpson meteorológus, a Nemzeti Hurrikán Központ akkori igazgatója. A trópusi viharokat az adott hurrikán szemét körbeölelő, felhőfalban fújó átlagos szélsebesség alapján sorolják be. Öt kategória van, melyek a következők:

kategória átlagos szélsebesség (km/óra)
1 120–153
2 154–177
3 178–208
4 209–251
5 252–

A Helene hurrikán négyes fokozatú trópusi viharként jelent meg, ami Simon Gergő megfogalmazása szerint már „pusztító erejű hurrikánnak” nevezhető. Felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a nagy szélsebesség és szélerő okozhat károkat, hanem különféle kísérőjelenségei is lehetnek a hurrikánoknak, mint például a tengerárak, melynek következtében nagy területeket önthet el a víz. Megjegyezte, hogy a Helene hurrikánhoz hasonló trópusi viharok idején rövid idő alatt akár 500-1000 milliméternyi csapadék is lehullhat, vagyis a szél mellett az utóhatásra is mindig figyelniük kell a szakembereknek.

A floridaiak abban bíznak, hogy a Helene hurrikán korábbi, más hurrikánokhoz hasonlóan a szárazföld fölött lelassul. Simon Gergő ezzel kapcsolatban megjegyezte: a trópusi ciklonok táptalaját a meleg tengervíz, illetve az abból felszabaduló látens hő adja, de

ahogy a hurrikán megérkezik a szárazföld fölé, „már nem nagyon tud miből táplálkozni, ezért fokozatosan gyengül, veszít az erejéből, megszűnik az energia-utánpótlása”.

A Helene hurrikánhoz hasonló trópusi viharok általában három-négy napig tombolnak, de ezt befolyásolják az adott térség időjárási körülményei is. A HungaroMet munkatársa jelezte: akár előfordulhat az is, hogy Helene érinti a szárazföldet, majd ismét visszafordul a Mexikói-öböl felé, és újjáéled. Mint mondta, magának a hurrikánnak a kialakulása egy hosszabb folyamat, az elvonulása viszont a legtöbb esetben néhány napig tart attól függően, hogy meddig halad olyan közegben, ahonnan táplálkozni tud.

(A nyitóképen: kidőlt fák és törmelékek a floridai Treasure Islanden, miután a Helene hurrikán elhagyta a tengerpartot.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban, miután Izrael kedd hajnalban a határt átlépve "korlátozott hadműveletet" indított a síita milícia infrastruktúrájának felszámolására, hogy ne támadhassa az észak-izraeli településeket - közölte az izraeli hadsereg (IDF).
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×