eur:
396.24
usd:
359.75
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária
Izrael légicsapást mér a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz menekülttáborra 2024. augusztus 13-án. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Haiszam Imad

Egyre rosszabb a helyzet Gázában, és jön a tél

Napról napra romlanak az életkörülmények a válságövezetben.

Belgium 511, egész családok befogadására alkalmas, lakhatást biztosító sátrat adományoz a gázai lakosságának, a felajánlást a belga védelmi minisztérium a hadsereg szállítórepülőgépével juttatja el a Brüsszel melletti Melsbroek katonai repülőteréről - tájékoztatott a belga külügyminisztérium szerdán.

A brüsszeli közlemény szerint a művelet része a belga sürgősségi segélyek külföldre juttatását szerveztő, B-FAST nevű tárcaközi polgári biztonsági szolgálat tevékenységének a válsággal sújtott közel-keleti régióban. A szerdán bejelentett adomány a gázai civilek és a Gázát elhagyni kényszerült civil lakosság sürgős szükségleteinek kielégítését szolgáló belga támogatásokat egészíti ki - tájékoztattak.

A belga külügyi tárca emlékeztetett: Gázában napról napra romlanak az életkörülmények. A tél közeledtével a teljes gázai lakosság, köztük gyermekek szenvednek hiányt mindenből, miközben embertelen körülmények között élnek. A régió humanitárius katasztrófával néz szembe - hívták fel a figyelmet.

"Megismételjük a tűzszünetre, a túszok szabadon bocsátására és a kétállami megoldásra, Izrael mellett egy palesztin állam létrehozására irányuló tárgyalások megkezdését sürgető felhívásunkat" - fogalmaztak, majd hozzátették: a fegyverek elhallgatása az első lépés a régió stabilitása és tartós békéje felé.

A közlemény kiemelte a 11 hónapja tartó szüntelen erőszak következtében 1,9 millió ember költözött el Gázából. Ez 10 lakosból 9-et jelent - írták. Otthonaik romokban hevernek. A segélyszervezetek mindent megtesznek azért, hogy menedéket nyújtsanak az embereknek. Noha csak átmeneti megoldás, Belgium adományával jelentős mértékben járul hozzá ahhoz, hogy menedéket lehessen nyújtani a gázai családoknak. Amire a gázai lakosságnak valóban szüksége van, az az azonnali és tartós tűzszünet - tette hozzá közleményében a belga külügyminisztérium.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 21:17
×
×
×
×