eur:
402.22
usd:
366.38
bux:
74032.43
2024. október 7. hétfő Amália
Izrael légicsapásban megsemmisült házak romjai a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz menekülttáborra 2024. július 22-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Abdel Karím Hana

Fenyegető üzenetet intézett Izraelhez a török elnök

Izrael előbb-utóbb megfizeti majd az árát annak a "népirtásnak", amelyet a palesztin nép ellen visz véghez egy éve - üzente Recep Tayyip Erdogan török államfő az X-en hétfőn, a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael ellen elkövetett támadásának első évfordulóján.

"Pontosan 365 napja 50 ezer testvérünket mészárolták le, többségében nőket és gyerekeket" - írta Erdogan, hozzátéve, "ahogyan Hitlert megállította az emberiség szövetsége, úgy fogják hasonló módon feltartóztatni Netanjahut és az ő gyilkos hálózatát is".

A terrortámadás első évfordulóján Erdogan azt emelte ki, hogy "egy éve a világ szeme láttára élő, egyenes adásban követnek el merényletet az egész emberiség ellen".

A tavaly október 7-én Izrael déli térségében végrehajtott terrortámadásban 1200 ember meghalt, háromezren megsérültek. A Hamász fegyveresei Gázába hurcoltak 240 túszt, akik közül sokan még mindig fogságban vannak.

Izrael ezután átfogó hadműveleteket kezdett a Gázai övezetben azzal a meghirdetett céllal, hogy felszámolja a Hamász politikai és katonai gépezetét.

A konfliktusnak eddig több mint 41 ezer halálos áldozata van a Gázai övezetben.

Címlapról ajánljuk
Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Két amerikai kutató – Victor Ambros fejlődésbiológus és Gary Ruvkun molekuláris biológus – kapta a mikro-RNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepének feltárásáért az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Munkájuk lényegéről Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×