eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Izraeli páncélozott jármű áthalad a Gázai övezet határának biztonsági kerítésén a dél-izraeli Szderótból fotózva 2023. november 10-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 240 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. Palesztin vezetők szerint eddig 10 569 ember vesztette életét az övezet ellen elindított izraeli hadműveletekben.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Halottakkal tért vissza az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg újabb hat, a fogságban megölt izraeli túsz holttestét találta meg és szállította szombat éjjel Izraelbe - jelentette egy katonai szóvivő.

Uri Danino, Alex Lubanov, Almog Szaroszi, Hirsch Goldberg-Polin, Karmel Gat és Eden Jerusalmi holttestét egy alagútban találták meg Rafahban. Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője bejelentette, hogy a hat túszt a Hamász "brutálisan meggyilkolta" nem sokkal a csapatok érkezése előtt, egy-két nappal ezelőtt.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a történtek után lemondta vasárnap reggeli programját, egy jeruzsálemi általános iskola meglátogatását a tanévkezdés alkalmából.

A hat halott közül hármat, a két nőt, Karmel Gatot és Eden Jerusalmit, valamint a sebesült Hirsch Goldberg-Polint már a túszalku első szakaszában szabadon kellett volna engedni. A július elején átadott listákon szerepeltek.

"Darabokra tört az egész nép szíve"

- írta közleményében Jichák Hercog államelnök. "Izrael nevében szívembe fogadtam családjaikat, és bocsánatot kérek. Bocsánat, amiért nem tudták épségben hazavinni szeretteiket" - tette hozzá.

Jaír Lapid, az ellenzéki centrista Van jövő párt és a parlamenti ellenzék elnöke az X közösségi portálon azt írta: "politikai érdekeket követnek ahelyett, hogy alkut kötnének, ahelyett, hogy életeket mentenének, a túszokat temetik. Netanjahu mindent megtesz azért, hogy hatalmon maradjon, ahelyett, hogy azért tenne meg mindent, hogy hazahozza őket".

Az elhurcoltak családjainak főhadiszállása felszólította a miniszterelnököt a túszalku aláírására. "Az elraboltak visszaküldéséről szóló megállapodás már több mint két hónapja a tárgyalóasztalon van. Ha nem torpedóznák meg, nem hoznának fel kifogásokat és média-blöfföket, valószínűleg életben lennének az elraboltak, akiknek a haláláról reggel értesültünk" - írták.

Az újabb hat meggyilkolt túsz után jelenleg az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadásában elrabolt kétszázötvenegy túsz közül kilencvenhét található a Gázai övezetben, akik közül legalább harminchárman már halottak.

Címlapról ajánljuk
Húsz év után újra négyesfogathajtó-vb-t rendez Magyarország

Húsz év után újra négyesfogathajtó-vb-t rendez Magyarország

Több különleges évforduló inspirálta a magyar szövetséget arra, hogy pályázzon a vb-rendezésre – mondta az InfoRádióban Lázár Vilmos tizenkétszeres fogathajtó világbajnok. A Magyar Lovassport Szövetség elnöke hozzátette: bár a magyarok jelenleg nem tartoznak a világ közvetlen élvonalához, a magyar közönség támogatásával meglepetést okozhatnak.

Kapnának egy brexitkerülő kiskaput a fiatalok

A fiatalok utazási könnyítéséről szóló – és a brexit-korlátozásokat részben ellensúlyozó – különalkun dolgozik az EU és Nagy-Britannia. A téma Keir Starmer új brit kormányfő európai körútja kapcsán merült fel.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Lángokban állt a moszkvai olajfinomító ukrán drónok miatt, új célpontokat találtak az oroszok Ukrajnában – Háborús híreink vasárnap

Lángokban állt a moszkvai olajfinomító ukrán drónok miatt, új célpontokat találtak az oroszok Ukrajnában – Háborús híreink vasárnap

Legalább 158 ukrán drónt leszedett az orosz légvédelem szombatról vasárnapra virradó éjjel, és állítólag ezek lehulló darabjai okozták Moszkva dél-keleti részén az olajfinomítóban a tüzet, amelyet vasárnap reggel az orosz hatóságok a komplexitása miatt a legmagasabb riasztási fokozatba soroltak. Ukrán drónok a Közép-Oroszország ellátása szempontjából kulcsfontosságú konakovói és a kashirai áramtermelő egységeket is támadták drónokkal. Közben az ukrán légvédelem is rengeteg feladatot kapott az éjjel, többek között a szumi régióban, és a jelek szerint az orosz támadások új célpontokat találtak: az ukrán gabonát, illetve a mezőgazdasági termékek logisztikai bázisait. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videójában ismét azt szorgalmazta, hogy a nyugati hatalmak oldják fel a területi korlátozást, és így mélyen Oroszországon belül támadhassák az orosz rakéták indító állásait. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 1. 13:14
×
×
×
×