eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. augusztus 31. szombat Bella, Erika
Katonák a Bács-Kiskun megyei madarasi határvédelmi bázisnál tartott sajtótájékoztató előtt 2020. január 5-én. A tájékoztatón Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, hogy az erősödő migrációs nyomásra tekintettel megkétszerezik a határvédelemben részt vevő katonák számát.
Nyitókép: MTI/Molnár Edvárd

Jogi úton próbálja behajtani a kormány az uniótól a határvédelemi kiadásait

800 milliárd forintot követel Brüsszeltől a magyar kormány.

A kormány jogi úton próbálja érvényesíteni a határvédelemmel kapcsolatos kiadásait az Európai Bizottsággal szemben. A Magyar Közlöny csütörtök esti számában megjelent kormányrendeletben a kormány számos állítást fogalmazott meg:

  • Magyarország folyamatosan és hatékonyan védte az Európai Unió külső és schengeni határait az illegális bevándorlással szemben, és biztosította a belső határellenőrzés nélküli schengeni térség zavartalan működését.
  • Brüsszel körülbelül kétmilliárd euróval (mintegy 800 milliárd forinttal) tartozik Magyarországnak, hiszen az ország 2015 óta ennyit költött határvédelemre, miközben az Európai Unió nem nyújtott számottevő támogatást.
  • Az Európai Unió intézményei politikai támadásokat indítottak Magyarországgal szemben a határok hatékony védelme miatt, és politikailag motivált jogi eljárásokat folytattak le.

A kormány álláspontja szerint ezek az érvek alapul szolgálnak az Európai Unió Bíróságának azon döntése kapcsán, amely 200 millió eurós bírságot szabott ki Magyarországra az uniós bevándorlási politika megsértése miatt. A kormány célja az, hogy a 200 millió eurós bírságot a Magyarországnak járó 800 milliárd forintból számíttassa le, így kompenzálva a határvédelem költségeit.

Rétvári Bence államtitkár szerint Brüsszel azért bünteti Magyarországot egy példátlan mértékű bírsággal, mert az ország nem engedi be az illegális bevándorlókat, miközben jelentős összeget költött határvédelmi intézkedésekre az elmúlt években. A kormány nemzetközi jogi szakértők bevonásával készül lépéseket tenni annak érdekében, hogy a határvédelemmel kapcsolatos költségeket Brüsszel elismerje és megtérítse – közölte az államtitkár.

Címlapról ajánljuk
Új menekültügyi és biztonsági intézkedéseket fogadott el a német kormány

Új menekültügyi és biztonsági intézkedéseket fogadott el a német kormány

A múlt heti, egész Németországot megrázó, egy illegális menekült által elkövetett terrortámadás után a biztonság megszilárdítása érdekében semmi nem maradhat úgy, ahogy eddig volt. Ezt jelzi, hogy rendkívüli egyeztetésre került sor a szociáldemokrata kancellár és a konzervatív ellenzék vezetője között, továbbá rendszeressé teszik a kormány és a tartományok közötti, az illegális bevándorlás megfékezését célzó konzultációkat. A hárompárti koalíciós kormány pedig rendkívüli ülésén intézkedéscsomagot fogadott el mindennek alátámasztására.

Megvan, milyen referenciához köthetik a magyar minimálbért

Hároméves megállapodás körvonalazódhat a minimálbérről és a bérminimunról a munkavállalók és a munkaadók között. Utóbbiak nyitottak arra, hogy a bérminimum európai sajátosságot jelentő magyar feltételei valamilyen formában megmaradjanak. A kormány szeptember 18-án száll be az egyeztetésbe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
A Molban volt nagy sztori pénteken

A Molban volt nagy sztori pénteken

Kis sávban mozognak pénteken a vezető részvényindexek, az európai és az amerikai részvénypiacok is csak minimális mértékben mozdultak el. A magyar tőzsdén a Molban volt a legnagyobb sztori, több mint 5 százalékot esett az árfolyam, miután kiderült, hogy Ukrajna akár már 2025-ben leállíthatja az olajszállítást a Barátság kőolajvezetéken, a hír cáfolata után azonban visszahúzták az olajcég részvényárfolyamát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×