eur:
394.51
usd:
354.83
bux:
72768.53
2024. szeptember 18. szerda Diána
Ten Thousand Euro In Stack Against Euro Banknotes Background
Nyitókép: Elena Popova/Getty Images

Brüsszel megkezdi a 200 millió eurós bírság levonását Magyarország uniós forrásából

Az Európai Bizottság megkezdi levonni a Magyarországnak szánt esedékes uniós kifizetésekből az EU bírósága által az országra kiszabott 200 millió eurós bírságot, miután a magyar kormány a határidőig nem fizette be az összeget - jelentette be a bizottság szóvivője szerdán.

A bíróság által június 13-án kirótt, mintegy 80 milliárd forintnak megfelelő összegű bírság befizetésének a határideje szeptember 17-én járt le. A keddi a második határidő volt, miután az első határidőt Magyarország nem teljesítette.

Kérdésre válaszolva Újvári Balázs azt mondta, a bizottság vizsgálja, hogy amennyiben Magyarország nem teljesíti a befizetést, az összeget egyben vonják-e le vagy pedig szakaszosan a Magyarországnak szánt juttatásokból.

Az egymillió eurós napi bírsággal kapcsolatban azt mondta, a magyar hatóságoknak szeptember 13-ig kellett volna tájékoztatni a bizottságot, miként igyekeztek összehangolni eljárásaikat a bíróság által előírtakkal, azonban a hatóságok részéről nem érkezett válasz.

„Mivel a bizottság nem kapott választ, kiküldtük az első fizetési kérelmet” – jelentette ki a szóvivő.

A bírság jelenleg 93 millió euró (36,7 milliárd forint), azaz a június 13-i ítélettől eltelt, szeptember 17-ig tartó időszakra szól, és, mint a szóvivő elmondta, Magyarországnak 45 napja van megtéríteni.

Az Európai Unió Bírósága júniusban kötelezte Magyarországot a 200 millió euró megfizetésére, mert „nem tartja tiszteletben” az uniós jogszabályokat, egyebek között „a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó unión kívüli országok állampolgárainak visszatérésére vonatkozó eljárások területén”.

Emellett arra is kötelezte, hogy fizessen a szabályozás betartásában mutatkozó késedelem minden egyes napjára egymillió euró összegű kényszerítő bírságot, mivel nem teljesítette a bíróságnak a – befogadási feltételekről szóló irányelv és a visszatérési irányelv rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatban – 2020 decemberében hozott ítéletben foglaltakat.

Címlapról ajánljuk
Újabb halálos áldozatai vannak a Közép- és Kelet Európát sújtó árvizeknek - videók

Újabb halálos áldozatai vannak a Közép- és Kelet Európát sújtó árvizeknek - videók

A lengyelországi Wroclawban versenyt futnak az idővel, hogy a rohamosan emelkedő vízszint ellenére megvédjék a várost az áradástól. A bécsi kormány bejelentette, hogy a következő években legalább egy milliárd eurót fognak költeni az árvízi töltések és egyéb védművek megerősítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×