eur:
393.41
usd:
353.83
bux:
72890.03
2024. augusztus 28. szerda Ágoston
MTI/AP/Jevhen Maloletka
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Az ISW is elismeri, hogy Pokrovszknál bajban vannak az ukrán erők

Az elmúlt hetekben több hír is megjelent arról, hogy az orosz erők egyre több sikert érnek el Avgyijivkától nyugatra. Az Institute for the Study of War szerint a támadó csapatok jelentős taktikai előnyt szereztek a térségben.

Az ISW jelentése szerint az ukrán védők több területen is a kivonulás mellett döntöttek a stratégiai fontosságú Pokrovszk térségében - írja a Portfolio. Az elemzőintézet úgy véli, egyre több irányba is jelentős területi nyereséget értek el az oroszok, főleg Novohrodivka irányába, ahol egy nap alatt két kilométert tudtak előrenyomulni.

Az augusztus 27-i geolokációs adatok szerint a település központját már elfoglalták az oroszok, majd északnyugati irányba haladtak tovább.

A városban a háború előtt mintegy 15 ezren laktak, stratégiai fontossága pedig abban rejlik, hogy három nagyobb város, Selydove, Mirnohrad és Pokrovszk felé is támadást indíthat innen. Délnyugaton Kalynove elfoglalásával erősítik a pozíciójukat.

Az Institute for the Study of War szerint mindezek azt jelentik, hogy az előretörés felgyorsult, és az oroszok elsődleges célja, hogy a vasút mentén minél gyorsabban Pokrovszkba érhessenek.

Az amerikai elemzőház korábban úgy értékelte, hogy hosszabb időt fog igénybe venni a kisváros elfoglalása, ám az ukrán hadvezetés vélhetően úgy vélte, hogy a település nem jelent kellő harctéri akadályt, ezért nem éri meg a védelme a várható veszteségeket - írja a lap.

Az ISW szerint Novohrodivka nem hadműveleti szintű település, ellentétben a szomszédos, megerősített Pokrovszkkal.

Az ukrán védők a korábban 70 ezres központot valószínűleg nem adnák fel egykönnyen, sőt, az oroszoknak erősítésre lenne szüksége a város bevételéhez.

Az intézet azzal zárja az elemzést, hogy Moszkva valószínűleg nem lesz képes fenntartani az előrenyomulás jelenlegi tempóját, ugyanis a nagyobb falatnak tűnő logisztikai és katonai központ vélhetően jelentősen meg fogja akasztani a hadműveleteket - írják.

Címlapról ajánljuk
Halálos veszély fenyegeti a britek büszkeségét

Halálos veszély fenyegeti a britek büszkeségét

A Victory nevű hadihajó túlélte Napóleon ágyúit, a trafalgari csatát, egy második világháborús bombát és a lebontására irányuló terveket, most azonban ismét halálos veszélyben forog: rovarok támadták meg a faszerkezetét.

16 óra munka, 8 óra pihenés – ez vár az űrben rekedt két amerikai asztronautára

A tervek szerint februárban hozzák vissza a Földre a Boeing Starliner két űrben rekedt űrhajósát, akiknek azonban addig is lesz bőven feladatuk. Már beintegrálódtak a Nemzetközi Űrállomás legénységébe, és részt vesznek az ottani kutatómunkákban. Kiss László csillagász az InfoRádióban elmondta: akár későbbre tervezett kutatásokat is előbbre tudnak hozni a két űrhajós közreműködésének köszönhetően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.28. szerda, 18:00
Balogh Tamás
a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×