eur:
393.75
usd:
352.65
bux:
73148.11
2024. augusztus 27. kedd Gáspár
António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkára nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Boris Johnson brit miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követően az ENSZ Közgyűlés 76. ülésszakán, a világszervezet New York-i székházában 2021. szeptember 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/AP/John Minchillo

Globális SOS-jelzést küldött az ENSZ

"Egy világméretű katasztrófa" sodorta veszélybe a világ egy paradicsomi részét.

António Guterres ENSZ-főtitkár kedden Tongán a Meteorológiai Világszervezet (WMO) frissen kiadott jelentése nyomán globális SOS-jelzést küldött a klímaváltozás csendes-óceáni szigetekre gyakorolt, fenyegető veszélye miatt.

Az António Guterres és Celeste Saulo, a WMO főtitkára által kiadott jelentést a Csendes-óceáni Szigetek Fórumán ismertették, amelyet a térség 18 országából érkezett vezetők részvételével rendeztek meg Tongán.

A WMO a jelentésben arra figyelmeztet, hogy a csendes-óceáni szigetek az éghajlatváltozás miatt "hármas veszélynek" vannak kitéve: a tengerszint gyorsuló emelkedésével, az óceánok felmelegedésével és savasodásával kell szembenézniük, és ennek következtében veszélyben forog társadalmi-gazdasági életképességük.

A jelentés szerint a térségben az elmúlt harminc évben az óceán szintje és felszíni hőmérséklete is a globális átlagnál nagyobb mértékben, utóbbi az átlagnál háromszor gyorsabban emelkedett. 1980 óta a tengeri hőhullámok gyakorisága nagyjából megduplázódott, ráadásul intenzívebbek lettek, és hosszabb ideig tartanak.

Guterres a jelentésre hivatkozva globális SOS-jelzést küldött hangsúlyozva, hogy "egy világméretű katasztrófa sodorja veszélybe ezt a csendes-óceáni paradicsomot".

"Sohasem látott mértékben emelkedik a globális átlagos tengerszint. Kiönt az óceán" - fogalmazott a főtitkár, aki szerint mindezt a fosszilis tüzelőanyagok miatt keletkező üvegházhatású gázok okozzák, amelyek "megfőzik bolygónkat, és az óceán szó szerint felveszi ezt a meleget".

Guterres emlékeztetett arra, hogy miközben a csendes-óceáni szigetek a globális károsanyag-kibocsátásnak csak mintegy 0,02 százalékáért felelősek, az ott élők különösen nagy veszélyben vannak a tengerszint emelkedése miatt, mert a szigetek átlagos tengerszint feletti magassága mindössze egy-két méter, a lakosság 90 százaléka a parttól számított ötkilométeres sávban él, továbbá az infrastruktúra fele is a tengertől 500 méteres távolságon belül épült.

"Ha a tengerszint emelkedése elkerülhetetlen is, mértéke, üteme és hatása azonban nem. Az a döntéseinken múlik" - hívta fel a figyelmet, megismételve, hogy világszerte az üvegházhatású gázkibocsátás szintjének drasztikus csökkentésére, és a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás növelésére van szükség.

Arról is beszélt, hogy a globális gázkibocsátás csökkentése nélkül 2050-re további 15 centiméterrel nőhet meg a tengerszint a csendes-óceáni szigeteknél, és a partvidéken élők évi 30 nap áradással számolhatnak.

Az ENSZ-főtitkár a finanszírozással kapcsolatos vállalásaik teljesítésére hívta fel a fejlett országokat, köztük arra, hogy 2025-ig legalább duplájára, évi legkevesebb 40 milliárd dollárra emelik az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra fordított finanszírozásukat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.27. kedd, 18:00
Koren Balázs
matematika tanár, a ProSuli szakmai vezetője
Ugrik a forint az MNB döntésére

Ugrik a forint az MNB döntésére

Ma reggel stabilan 394,5-nél kezdte a napot a forint az euróval szemben, aztán volt egy mininális forintgyengülés 395-ig, majd 393,5-ig erősödött a magyar fizetőeszköz az MNB délutáni kamatdöntése előttig. Aztán kiderült, hogy 6,75%-on tartotta az irányadó rátát a jegybank, amely megegyezett a Portfolio elemzői konszenzusában valószínűsített forgatókönyvvel. Ezzel együtt is érdemes lesz figyelni 3 órától a jegybanki üzenetekre, hiszen újra személyes háttérbeszélgetés lesz a döntés hátteréről és a kilátásokról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×