eur:
396.61
usd:
371.18
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
Előkészítik oltáshoz a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a Kanizsai Dorottya Kórházban 2022. április 11-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Állami pert indítottak a Pfizer ellen az eltitkolt mellékhatások miatt

Az amerikai Kansas állam beperelte a Pfizet, azzal vádolják a vállalatot, hogy félrevezették a nyilvánosságot a koronavírus-vakcinákkal kapcsolatban: kockázatokat titkoltak el és valótlanságot állítottak a hatékonyságáról.

A keresetben Kansas állam azt állítja, hogy a Pfizer megsértette a kansasi fogyasztóvédelmi törvényt, és kártérítést követel - írja a Portfolio. A kereset szerint a Pfizer nem sokkal a vakcina 2021-es bevezetése után elhallgatta azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint az oltás terhességi komplikációkkal, valamint a szívben és a szív körül kialakuló gyulladásokkal, szívizomgyulladással és szívburokgyulladással hozható kapcsolatba.

A Pfizer úgy véli, a kereset teljesen alaptalan, közleményében közölte: "A Pfizer által a Covid-19 vakcinával kapcsolatban tett kijelentések pontosak és tudományosan megalapozottak voltak".

Az amerikai gyógyszerhatóság 2021 júniusában egészítette ki a vakcina címkéjét a szívizom- és szívburokgyulladásra vonatkozó figyelmeztetéssel, mint ritka mellékhatás. A terhességi komplikációkra vonatkozó vádakkal kapcsolatban egy, az USA Nemzeti Egészségügyi Intézete által 2023-ban végzett, 21 tanulmányt áttekintő vizsgálat megállapította, hogy a vakcinák nem állnak összefüggésben a vetélésekkel.

Kansas állam álláspontja szerint a Pfizer alaptalanul állította, hogy a vírus eredeti törzsével szemben kifejlesztett vakcina továbbra is nagy hatékonyságú a variánsokkal szemben, és hogy nemcsak a megbetegedést, hanem a vírus átvitelét is megakadályozza.

A texasi főügyész, Ken Paxton hasonló pert indított tavaly ugyancsak a Pfizer ellen, ez még mindig függőben van. A gyógyszergyár ezt a keresetet is alaptalannak nevezte. Mint írják, több más amerikai állam is együttműködik Kansassal, újabb perek vannak kilátásban.

Címlapról ajánljuk

Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek

Ha nem az Európa-bajnokságon eddig látott teljesítményből, hanem az előzetes várakozásokból, sőt a keretek erősségéből, piaci értékéből indulunk ki, elképesztő erőkülönbség mutatkozik az úgynevezett felső és alsó ág között az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×