eur:
391.17
usd:
359.39
bux:
72849.72
2024. július 19. péntek Emília
Marógép nyoma a parajdi sóbánya sókitermelő részlegében 2023. január 10-én. A sótömb enyhén ellipszis alakú, a legnagyobb átmérője 1,4 km-es és 2700 m mélységig nyúlik a föld gyomrába. A sóbánya Székelyföld egyik legkeresettebb turistaattrakciója.
Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Ismét látogatható Székelyföld egyik leghíresebb nevezetessége

Újra meg lehet nézni a parajdi sóbányát, miután egy hónapja vízbeszivárgás miatt be kellett zárni a turisták előtt, és le kellett állítani a termelést is - közölte pénteken a turisták körében népszerű székelyföldi létesítmény a közösségi oldalán.

"Hosszas várakozás után a parajdi sóbánya újranyitja kapuit a látogatók számára" - írták a létesítmény Facebook-oldalán. A sóbánya 8 és 18 óra között látogatható, az utolsó busz 16.30 órakor viszi le a turistákat.

Irina Muller, a román Országos Sóipari Társaság (Salrom) termelési igazgatója az Agerpres román hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt időszakban elvégezték a sürgős beavatkozásokat, így a turisztikai és termelési tevékenység is biztonságossá vált. Hozzátette, hogy kisebb szivárgások még mindig vannak, de azok nem befolyásolják a sóbánya tevékenységét.

A székelyföldi létesítményt tulajdonló társaság képviselője biztosította a turistákat, hogy nyugodtan látogathatják a sóbányát, biztonságban lesznek a mélyben.

Elmondta, a munkálatok során elterelték a Korond patakot, kialakítottak egy mesterséges csatornát, amely magas vízhozam esetén átveszi a víz egy részét, mivel a beszivárgást a patak megnövekedett vízhozama okozta. Irina Muller elmondta: a vállalat nagyobb szabású munkálatokat is tervez a jövőben, de a beruházás hosszas tervezési folyamatot igényel és a finanszírozást, kivitelezést is biztosítani kell hozzá.

A sóbányát május 15-én, pár nappal a csíksomlyói búcsú előtt záratta be a gazdasági és turisztikai minisztérium, miután a létesítménybe beszivárgott a Korond patak vize, mely a sós medertalajt kimosva tört utat magának. A bánya turisztikai részlegének bezárását biztonsági okokból rendelte el a Salrom.

A Hargita megyei bányát tavaly is be kellett zárni néhány napra,

miután talajvíz szivárgott a régi tárnákba, aminek hatására megnőtt a látogatható csarnokok levegőjének nedvességtartalma. Előző évben a nyári idényben szembesültek hasonló problémával, melynek orvoslása két hónap kiesést eredményezett.

A sóbánya Székelyföld egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága, 2023-ban 570 ezren keresték fel. A felszín alatt 120 méterre található látogató csarnokokban játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna és moziterem is várja a turistákat. Jótékony mikroklímája miatt egészségeseknek és betegeknek is ajánlott időt tölteni a tárnákban, ez segíti a relaxációt, a szervezet regenerálódását, és számos egészségi panaszra is javallott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
A fél világot megrengette a Microsoft problémája: légitársaságok, bankok, tőzsdék működésében is zavarok vannak

A fél világot megrengette a Microsoft problémája: légitársaságok, bankok, tőzsdék működésében is zavarok vannak

Pénteken egy globális informatikai probléma több iparágban komoly fennakadásokat okozott, több légitársaság leállította járatait, de amelyek nem, ott is késések, fennakadások jelentkeztek, egyes műsorszolgáltatók leálltak, a banki szolgáltatásoktól az egészségügyig világszerte rendszerproblémák léptek fel, az informatikai hiba a ferihegyi repülőtér működését is érinti. A Crowdstrike kiberbiztonsági cég Falcon Sensor nevű szoftvere a Microsoft Windows összeomlását okozza, a probléma elhárításán folyamatosan dolgoznak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×