eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő
A francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés (RN) párt támogatói a párt párizsi eredményváróján az európai parlamenti választások estéjén, 2024. június 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Andre Pain

Macron feloszlatja a nemzetgyűlést, előre hozott választások jönnek

A jobboldali Nemzeti Tömörülés nagy arányú győzelme miatt.

Előre hozott parlamenti választásokat írnak ki Franciaországban, miután vasárnap este kiderült: az európai parlamenti választáson a jobboldali Nemzeti Tömörülés nagy arányú győzelmet aratott, és az Emmanuel Macron elnök vezette tábor messze lemaradva a második helyen végzett.

Az államfő bejelentette, hogy feloszlatja a nemzetgyűlést, és június 30-án új parlamenti választásokat tartanak. Macron kijelentette:

a vasárnapi választási eredmény katasztrofális a kormányzatra nézve, és senki nem tehet úgy, mintha ezt nem látná.

„A szélsőjobboldali pártok mindenhol előretörnek a kontinensen. Ez olyan helyzet, amelybe én nem tudok beletörődni. Úgy döntöttem, hogy választási lehetőséget adok önöknek, ezért ma este feloszlatom a nemzetgyűlést” – mondta Macron a francia nemzethez intézett beszédében. Megjegyezte: „ez komoly és nehéz döntés, de az a bizalom vezérli, hogy a francia emberek képesek lesznek a legjobb döntést hozni maguk és a jövő generációi számára”.

A francia elnök úgy fogalmazott: eljött az ideje annak, hogy tisztázzák a dolgokat. „Meghallottam az üzenetüket, az aggályaikat, és nem fogom ezeket válasz nélkül hagyni. Egyértelmű többségre van szükség ahhoz, hogy Franciaország józanul és egyetértésben tudjon cselekedni” – mondta Macron.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés vezéralakja, volt elnökjelölt üdvözölte Macron bejelentését. „Készen állunk arra, hogy átvegyük a hatalmat, ha bizalmat szavaznak nekünk a következő választáson” – mondta.

Az exit pollok alapján Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés 31,5 százalékos eredménnyel szerezhette meg az első helyet, Macronék, azaz a Valérie Hayer vezette Reneszánsz-lista 15,2 százalékot érhetett el, a harmadik hely pedig a Szocialista Párté lehet 14 százalékkal.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés EP-listavezetője már Macron bejelentése előtt felszólította az államfőt, hogy írjon ki új választást.

Az InfoRádióban elemzők beszéltek a helyzetről, ezt itt olvashatja.

Címlapról ajánljuk

Extrém hőség - életbevágó tanácsai vannak Győrfi Pálnak, egy tévhitet is eloszlat

Ebben az extrém melegben a mentők jóval több hívást kapnak a szokásosnál - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál ismertette, mik a hőség miatti rosszullét jelei, mit tehetünk magunk vagy mások megsegítésére, mikor hívjunk mindenképpen mentőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×