eur:
394.72
usd:
367.99
bux:
70200.09
2024. június 25. kedd Vilmos
Ukrajnát megjárt orosz katonák a Győzelem Napján rendezett moszkvai katonai parádén. Forrás: X / The News Room
Nyitókép: Forrás: X / The News Room

Ennyi orosz katona már biztosan elesett a háborúban

Pontosan most sem tudni, hogy az orosz–ukrán háborúban hányan estek el, erre vélhetően éveket kell majd várni a konfliktus lezárulása után. Egy független orosz médium azonban folyamatosan gyűjti, hogy kik azok, akik már biztosan nem térnek haza.

A háború 2022-es kitörése óta mindkét oldalon tízezres (egyes becslések szerint százezres) nagyságrendben haltak meg katonák a harcok közben Ukrajnában. Ezek a számok azonban csak becsléseken alapulnak, a pontos számokat egyik fél sem nevezi meg a konfliktus kezdete óta, mivel ez rávilágítana az esetleges gyengeségekre – írja a Portfolio, hozzátéve, hogy a sebesültek és halottak száma nagyon magas lehet mind az orosz, mind az ukrán oldalon.

A The Kyiv Independent beszámolója szerint azonban az orosz Mediazona a háború kezdete óta gyűjti különböző módszerekkel azoknak a katonáknak a nevét, akik meghaltak az ukrajnai csatatéren.

A kutatás eddig 54 185 katonát tudott biztosan megnevezni, ám a lap szerint a valós szám ennél jóval magasabb lehet, hiszen ezt az adatot csak a nyilvánosan elérhető források alapján számították ki.

A Mediazona által használt források között vannak a helyi hatóságok nyilatkozatai, a rokoni gyászjelentések, valamint a regionális média jelentései is.

Az ukrán becslés jóval magasabb, ők úgy vélik, hogy már körülbelül félmilliós az orosz veszteség, beleértve a 150 ezer elesett katonát. A becsült érték nagyjából megegyezik a franciák és a britek által közreadott számításokkal. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz invázió második évfordulóján azt mondta, hogy 180 ezer orosz és 31 ezer ukrán katona halt meg addig a csatamezőn.

Címlapról ajánljuk

Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

A kiválasztott magyar űrhajósok még itthon készülnek, de hamarosan az Egyesült Államokban folytatódik a kiképzésük, és a közelejövőben véglegesedik a kutatási programjuk is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×