eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Robert Fico szlovák miniszterelnök (k) támogatóival találkozik a kormány kihelyezett ülését követően a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlova) 2024. május 15-én. Fico a kép készítése után kevéssel megsebesült lőfegyveres incidensben. A kormányfőt kórházba szállították. A feltételezett tettest őrizetbe vették.
Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa

Kriminálpszichológus: paranoid igazságosztó lehet a férfi, aki rálőtt Robert Ficóra

Robert Fico merénylője valószínűleg egy nem beszámítható, paranoid igazságosztó – mondta az InfoRádió által megkérdezett kriminálpszichológus. Végh József szerint a 71 éves férfi vélhetően egzisztenciálisan lecsúszott és társadalmilag elszigetelődött, ezért senki sem tudhatta, hogy mire készül.

Robert Fico szlovák miniszterelnökre a nyitrabányai kihelyezett kormányülés után lőtt rá szerda délután egy merénylő, öt lövést adott le, három találta el a kormányfőt, akit mentőhelikopterrel, életveszélyes állapotban szállítottak a besztercebányai kórházba. Az elkövetőt a helyszínen elfogták: egy 71 éves férfi nyitott tüzet a kormányfőre, akiről kiderült, hogy verseskötetei jelentek meg, de biztonsági őrként is dolgozott, ezért legálisan tartott fegyvert. A merénylő azt is mondta, hogy büszke a tettére, és egy kiszivárgott videóban úgy fogalmazott, azért hajtotta végre a támadást, mert "nem értett egyet a kormány politikájával”.

"Feltehetően egy igazságosztó paranoid elkövetőről van szó. Van ellenvéleménye, amit ki akar fejteni, aminek hangot akar adni, és igazságot akar szolgáltatni. Ezért elkövette a merényletet, nem beszélve meg azt senkivel. Lehet, hogy keresett korábban szövetségeseket egy ilyen akcióra, de nem kapott támogatást a szélsőséges megoldáshoz, ezért egyedül követte el a cselekményt" – osztotta meg álláspontját az InfoRádióban Végh József.

Az ilyen típusú elkövető nem elégszik meg azzal, hogy valamilyen módon kifejezi a véleményét. Szoktak emberek politizálni, szoktak emberek dühöngeni, hevesen kommentelni, tüntetni – sok mindent lehet csinálni ahelyett, hogy az ember rálő egy miniszterelnökre. Ezzel kapcsolatban a kriminálpszichológus felidézte: a férfi élettörténete szerint író volt, aztán pedig vagyonőrként szolgált.

"Valószínűleg van egy egzisztenciális csúszás, elindul föntről, és egyre lejjebb került. Megkockáztatom, hogy áldozati típusú ember, aki azért követ el bűncselekményt, hogy a végén áldozatként, hősként kerüljön börtönbe vagy haljon meg" – mondta a szakember.

Végh József szerint az ilyen típusú emberek általában egyedül élnek az életük második felében, társuk nincsen, illetve nem nagyon fogadják be őket közösségekben sem, nem is nagyon tudnak alkalmazkodni. Ezért a férfi nyilván nem adott információt arról, hogy mit tervezett, nem adott jelet, nem lehetett semmiből következtetést levonni arra, hogy mire készül. Ezért a lehető legnehezebb felderíteni az ilyen típusú elkövetőket, mert nincsen írásos vagy hanganyag, esetleg tanúvallomás, ami arról szólna, hogy valamit el akar követni.

Azzal kapcsolatban, hogy a paranoid igazságosztó típusú emberek tettük elkövetése után általában hogyan viselkednek, a kriminálpszichológus elmondta: "az embernek szüksége van arra, hogy elismerjék a létezését és azt, hogy ért valamihez, csak nem mindenki tudja ezt a jó oldalon kifejteni. Van, aki a rossz oldalon fejti ki azt, hogy ismertségre, illetve elismertségre törekszik: úgy gondolja, van bátorsága egy ilyen tetthez, és az ő nevéhez kötődik – ezzel szerezve ismertséget –, hogy elkövetett egy »nagyszerű« tettet a miniszterelnök ellen" – mondta Végh József, megismételve, hogy véleménye szerint a férfi nem teljesen beszámítható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 22:05
×
×
×
×