eur:
395.17
usd:
368.12
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
London, 2024. május 2.A jelenlegi londoni polgármester, a legnagyobb ellenzéki erőt, a Munkáspártot képviselő Sadiq Khan (b) és felesége, Saadiya Ahmed egy londoni szavazóhelyiség bejáratánál 2024. május 2-án. A mai napon tanácsi és polgármesterválasztásokat tartanak Angliában, a helyhatósági választásokon 107 angliai tanács 2660 képviselői helyéről döntenek a választók, tizenegy városban pedig polgármesterre is szavaznak.
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Akmen

Magyarics Tamás: nagy bajban a toryk, akár ötszáz tanácsi helyet is veszíthetnek

Nagyarányú munkáspárti győzelem várható az angliai helyhatósági választásokon, és ha nem történik valamilyen váratlan esemény, ugyanerre lehet számítani a későbbi parlamenti választáson is – mondta az InfoRádióban az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora. A külpolitikai szakértő szerint valószínűleg harmadszor is London polgármestere lehet Sadiq Khan.

Helyhatósági választásokat tartottak csütörtökön Anglia több mint száz településén, köztük a fővárosban, Londonban is. Valószínűleg ez a voksolás volt az utolsó megmérettetés az országos pártok között az év második felére, esetleg 2025 elejére várt nagy-britanniai parlamenti választások előtt.

A Munkáspárt színeiben Sadiq Khan harmadszor indult a londoni polgármesteri tisztségért. A kormányzó Konzervatív Párt jelöltje Susan Hall, akinek az egyik fő választási ígérete az volt, hogy visszavonja az úgynevezett ultraalacsony szennyezéskibocsátási övezet (Ultra Low Emission Zone, Ulez) Khan által tavaly nyáron végrehajtott, London egész területére kiterjedő kiszélesítését.

A csütörtöki voksoláson 107 angliai tanács 2660 képviselői helyéről döntöttek a választópolgárok, tizenegy városban pedig polgármesterre is szavaztak.

Magyarics Tamás azt mondta az InfoRádióban, hogy a végleges eredmények kihirdetésére még várni kell, egyelőre csak becslésekről, valószínűsíthető adatokról lehet beszélni. Úgy véli, a londoni polgármesteri címet 2016 és 2021 után valószínűleg most is megszerzi majd Sadiq Khan, annak ellenére, hogy az utolsó hetekben készült felmérések azt mutatták, valamelyest csökkent az előnye kihívójával, Susan Hall-lal szemben.

A külpolitikai szakértő meglátása szerint a kampány során a londoni közbiztonság helyzetével kapcsolatos kritikák nehezítették meg leginkább Sadiq Khan dolgát, ugyanis meglehetősen sok erőszakos bűncselekmény történt a brit főváros utcáin az elmúlt időszakban. Nemrég például egy karddal felfegyverkezett férfi több emberre rátámadt a londoni belvárostól 20 kilométerre északkeletre fekvő Hainault kerületben, melynek következtében egy gyermek életét vesztette, további négy személy pedig sérüléseket szenvedett. Az utóbbi időben sokan a polgármester szemére vetették, hogy a megfelelő intézkedések elmaradása miatt vált kezelhetetlenné a helyzet az utcákon. A Konzervatív Párt rendet és fegyelmet ígért a kampány során, és élesen bírálta a Munkáspártot a megengedőbb politikája miatt.

Ami a többi helyhatósági választási eredményt illeti, az előrejelzések szerint meglehetősen nagyarányú lesz a Konzervatív Párt (toryk) visszaesése az előző voksoláshoz képest.

Egyes becslések szerint akár ötszáz helyet is veszíthetnek a tanácsban, ami az összes, 2660 képviselői helyhez viszonyítva elég nagy számnak tűnik.

A tizenegy városban tartott polgármester-választás közül kettő helyszínen várható nagy izgalom és verseny a külpolitikai szakértő szerint. Korábban, még Boris Johnson miniszterelnöksége idején ugyanis ebben a két városban sikerült lebontaniuk a „vörös falat” a konzervatívoknak, ami óriási siker volt a részükről, hiszen hagyományos munkáspárti körzeteket húztak be.

Magyarics Tamás elmondta: a legutóbbi felmérések szerint mindkét konzervatív jelölt 2-6 százalékkal vezetett a munkáspárti kihívóval szemben, a hivatalos végeredményre azonban ezeken a helyeken is várni kell, az sem kizárt, hogy hosszabb ideig.

Komoly téttel bír a helyhatósági választás

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora kiemelte, hogy nagy a tétje a mostani választásoknak, ugyanis ha a toryk „aránylag jól szerepelnek”, vagyis kevesebb tanácsi helyet veszítenek a vártnál, illetve meg tudnak tartani néhány polgármesteri posztot, az befolyásolhatja azt is, mikorra írják ki a parlamenti választást, melyet legkésőbb 2025 januárjában kell megtartani. Ugyanakkor Rishi Sunak miniszterelnöknek megvan a joga és a lehetősége arra, hogy egy korábbi időpontot írjon ki, kérdés, hogy él-e ezzel. Magyarics Tamás szerint kevés az esély arra, hogy ez a forgatókönyv valósuljon meg, ugyanis a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint

20 százalékpont a konzervatívok lemaradása a Munkáspárttal szemben.

„A felmérések szerint nagyarányú munkáspárti győzelem várható a mostani helyhatósági választásokon, és ha nem történik valamilyen váratlan dolog addig, akkor ugyanerre lehet számítani a későbbi parlamenti választáson is” – összegzett a külpolitikai szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

2050-re, akik megérik a 65 évet, valamiféle rákos daganatban fognak szenvedni - hangzott el a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia konferenciáján. Az InfoRádió Kásler Miklós Széchenyi-díjas onkológus professzort, a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia elnökét kérdezte több témában.

Sikeres volt Varga Barnabás műtétje

Az MLSZ szerint biztos, hogy szerdán kijöhet a kórházból a csatár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Megütötték a tech részvényeket az USA-ban

Megütötték a tech részvényeket az USA-ban

Az ázsiai piacokon felemás elmozdulásokat láthattunk ma, Európában ugyancsak iránykeresés volt a jellemző a nyitásban, később azonban egyre jobbra fordult a hangulat. A magyar piacon izgalmas sztorik voltak ma: különösebb fundamentális ok nélkül kilőtt a Masterplast és az Appeninn árfolyama, míg az Alteo közölte, hogy rövidesen jöhet a társaság történelmének legnagyobb zöldberuházása. Közben komolyabb esést szenvedett el a bitcoin árfolyama, amivel kulcsszintre került a legértékesebb kriptoeszköz árfolyama. Amerikában vegyes hangulatban telt a kereskedés, különösen a tech részvények gyengélkedtek ma. Külön kiemelendő az Nvidia esése: a cég részvényei alig 3 kereskedési nap alatt már közel 15 százalékot vesztettek értékükből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×