eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
Rishi Sunak brit miniszterelnök sajtóértekezlete a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2024. április 22-én. Sunak közölte, a parlament nem késleltetheti tovább az illegális bevándorlók Ruandába áttelepítését célzó törvénytervezet elfogadását. Szerinte az első repülőjáratok 10-12 hét múlva indulhatnak az afrikai országba.
Nyitókép: MTI/AP/Reuters pool/Toby Melville

Választás lehet a nyáron a briteknél

Nem zárta ki Rishi Sunak brit miniszterelnök annak lehetőségét, hogy a következő nagy-britanniai parlamenti választásokat már júliusban megtartják.

A konzervatív párti kormányfő a Sky News brit hírtelevízió vasárnapi politikai magazinműsorában nem volt hajlandó konkrét időpontot megnevezni, mondván: ebben a kérdésben eddigi nyilatkozatait kell irányadónak nevezni.

Sunak ugyanakkor nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy kizárja-e a választások júliusi megtartásának lehetőségét.

A következő parlamenti választást legkésőbb 2025 januárjában meg kell tartani,

de egyöntetű az a várakozás, hogy Rishi Sunak még az idei évre kijelöli az időpontot.

A brit miniszterelnök nemrégiben úgy fogalmazott: munkáját "arra a feltételezésre" alapozza, hogy a választások 2024 második felében lesznek.

Arra a felvetésre, hogy a felmérések szerint mélységi rekordokon jár a választók körében a Konzervatív Párt és az ő személyes megítélése egyaránt, Rishi Sunak a Sky News vasárnapi interjúműsorában úgy fogalmazott: nem hagyja, hogy a közvéleménykutatási adatok eltereljék a figyelmét a napi munkáról.

A felmérések hosszú ideje folyamatosan azt jelzik, hogy a 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt 25 százalékpont körüli támogatottsági hátrányban jár a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt mögött.

Az Ipsos közvélemény-kutató csoport legfrissebb vizsgálata szerint a Munkáspártra a választók 44 százaléka szavazna, ha most tartanák a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában, a konzervatívokra ugyanakkor csak 19 százalék adná a voksát.

Az 1075 brit állampolgár bevonásával elvégzett reprezentatív felmérés szerint Rishi Sunak munkájával a válaszadók 75 százaléka elégedetlen, és mindössze 16 százalék nyilatkozott kedvezően a kormányfő tevékenységéről.

Sunak így kimutatott mínusz 59 százalékpontos nettó személyes megítélési egyenlege három évtizedes mélypont: legutóbb 1994-ben, John Major akkori konzervatív párti miniszterelnök munkájával voltak ennyire elégedetlenek a választók.

A jelenlegi konzervatív brit kormány egészének megítélése még rosszabb, mint Rishi Sunak miniszterelnöké: az új Ipsos-felmérés résztvevőinek 84 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elégedetlen a kormányzati teljesítménnyel, és alig 10 százalék mondott kedvező véleményt.

A jövő héten Angliában helyhatósági választásokat, Londonban polgármester-választást tartanak.

Az utóbbi napokban elhangzott egybehangzó szakértői becslések szerint a konzervatívok tanácsi képviselői mandátumaik felét is elveszíthetik.

Az alsóházi tory frakció tagjai az elmúlt időszakban több utalást is tettek arra, hogy ebben az esetben a pártcsoport bizalmi szavazást kezdeményezhet Sunakkal szemben.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×