eur:
397.11
usd:
369.67
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul
Az Európai Unió határvédelmi ügynökségének (Frontex) varsói székháza 2022. április 29-én. Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője a testület 2022. április 29-i sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Fabrice Leggeri, a Frontex igazgatója benyújtotta lemondását. Leggeri lemondása brüsszeli értesülések szerint összefüggésben van azzal, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) 2021-ben vizsgálatot indított a Frontex-szel szemben azon jelentések miatt, amelyek szerint az ügynökség emberi jogsértést követett el azzal, hogy jogtalanul toloncolt ki, tett tengerre már partot ért migránsokat az uniós külső határokon. Fabrice Leggeri 2015 óta a Frontex ügyvezető igazgatója.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara

Belgiumban is ellenőrizhet a Frontex

A Frontex csak belga rendőrök jelenlétében és felügyelete alatt avatkozhat be, és számuk nem haladhatja meg a 100 főt

A belga képviselőház plenáris ülése elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex ellenőrzéseket végezhessen Belgium területén, ezzel is erősítve az illegális migráció és a nemzetközi bűnözés elleni fellépést - írta az RTBF közszolgálati média pénteken.

Az Annelies Verlinden kereszténydemokrata belügyminiszter által előterjesztett törvényjavaslat célja az, hogy az ügynökség alkalmazottjai Belgium különböző belépési pontjain, köztük a Brüsszel-Midi vasútállomáson és a kulcsfontosságú repülőtereken is bevethetők legyenek. A Frontex csak belga rendőrök jelenlétében és felügyelete alatt avatkozhat be, és számuk nem haladhatja meg a 100 főt. Az ügynököknek jogukban áll majd letartóztatásokat, őrizetbe vételeket és akár kitoloncolásokat is végrehajtani, míg korábban ezek a hatáskörök belga rendőrséghez tartoztak.

A Brussels Times hírportál azt írja, hogy több emberi jogi szervezet aggodalmának adott hangot a törvényjavaslat megfogalmazásával kapcsolatban, és azzal érvelnek, hogy a szöveg teret engedhet az értelmezésnek, hogy a Frontex a belga hatóságok felügyelete nélkül is eljárhat. A civil szervezetek számára ez veszélyes precedenst jelent, tekintve, hogy a Frontex korábban is "rosszul bánt" a migránsokkal és menedékkérőkkel - írja a lap.

Thomas Willekens a flamand menekültjogi szervezet munkatársa azt nyilatkozta a lapnak, hogy Frontex ügynökeinek biztosított hatáskörök "homályosan vannak megfogalmazva" ami lehetővé teszi számukra, hogy Belgium területén bárhol letartóztatásokat hajtsanak végre, ami az emberi jogok megsértéséhez vezethet.

Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×