eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Mintegy 400, Európába igyekvő illegális bevándorló egy bárkán, a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa-sziget partjai előtt 2021.augusztus 28-án. A migránsokat később az olasz hatóságok hajói Lampedusára szállították.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo

Frontex: a legtöbb migrációs útvonalon nőtt az illegális bevándorlók száma

A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, valamint a nyugat-balkáni migrációs útvonalakon csökkent, ugyanakkor a többi, különösen a nyugat-afrikai és a Földközi-tenger keleti medencéjének migrációs útvonalain jelentősen, 510 és 109 százalékkal növekedett az illegális határátlépések száma az első negyedévben - közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex.

A varsói központú uniós ügynökség jelentése szerint a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs úrvonalon, ahol a legtöbb illegális határátlépési kísérletet jegyezték fel az elmúlt év során, az év első három hónapjában 11 364-en próbáltak meg az unió területére jutni. Ez 59 százalékkal kevesebb, mint 2023 ugyanezen időszakában. Márciusban ezen a migrációs útvonalon 6738 ilyen esetet jelentettek, míg februárban 2022-őt.

Az illegális bevándorlás számainak negyedéves csökkenését jegyezték fel a Nyugat-Balkán országain keresztül vezető migrációs útvonalon is, ahol az év első három hónapjában 5485 esetben kellett intézkedniük az illetékes nemzeti hatóságoknak. Ez 64 százalékkal marad el az előző év azonos időszakának számaitól.

Ezen a migrációs útvonalon márciusban 1604-en, míg februárban 1114-en próbáltak az Európai Unió területére jutni.

A vizsgált háromhónapos időszakban az Európai Unió Fehéroroszországgal közös határán az illegális migránsok számának 5 százalékos csökkenéséről számoltak be. Itt 1432-en lépték át törvénytelen módon az EU keleti határait az év első negyedévében, márciusban 522-en, amíg februárban 240-en.

A Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult, főként Görögországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon az év első három hónapjában 109 százalékkal nőtt, azaz 13 716-ra emelkedett az illegális határátlépések száma. Márciusban ugyanitt 3889, amíg februárban 4729 illegális migránssal szemben intézkedtek a nemzeti hatóságok.

Az EU Egyesült Királysággal közös tengerszakaszán az első negyedévben 11 635-en próbálkoztak a tengeri átkeléssel, 56 százalékkal többen, mint a múlt év azonos időszakában. Ugyanitt márciusban 5489-en, míg februárban 2934-en keltek útra a szigetország felé.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében, a főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalon negyedéves viszonylatban 45 százalékkal több észlelésről számoltak be, mint az előző év azonos időszakában. A nemzeti hatóságok

az év első három hónapjában 3057, márciusban 1604, februárban 1048 alkalommal intézkedtek.

A negyedéves migrációs adatok legjelentősebb, 510 százalékos növekedéséről a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek hatóságai számoltak be. Itt az év első három hónapjában 13 535 ember szállt partra illegálisan. Márciusban 1575-en, míg februárban 4878-an érkeztek engedély nélkül az unió területére.

A migrációs útvonalak legtöbbjén szíriai, afgán és mali állampolgárokat vettek nyilvántartásba - tette hozzá jelentésében a Frontex.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×