eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Palesztinpárti tüntetővel kiabálnak Izraellel szimpatizálók a Columbia Egyetemnél New Yorkban 2024. április 25-én, amikor több New York-i egyetem után az atlantai Emory Egyetem és a fővárosi George Washington Egyetem területén is sátortábort létesítettek palesztinpárti hallgatók. Az 50 legnagyobb amerikai egyetem több mint felének területén tartottak palesztinpárti tüntetéseket az elmúlt egy hétben. A megmozdulások nyomán összesen több száz embert vettek őrizetbe a hatóságok tiltott tevékenység, illetve magánterület megsértése miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Újabb amerikai egyetemet zártak le a tüntetők miatt

A folytatódó Izrael elleni tüntetések miatt újabb egyetem területét zárták le az Egyesült Államokban vasárnap.

A Humboldt Kaliforniai Állami Műszak Egyetem területe a tavaszi szemeszter további heteiben már nem nyílik meg a hallgatók számára - közölte az intézmény vezetése, hozzátéve, hogy a tilalmat szigorúan veszik, és csak engedély birtokában tartózkodhat bárki az egyetem területén. A bejelentés szerint aki a szabályt megszegi, azt felelősségre vonják, és letartóztatásnak néz elébe.

Az egyetemen múlt hétfőn tüntetők elfoglaltak két nagy előadótermet, amit "Intifáda teremnek" kereszteltek el.

A Indiana állambeli Bloomington polgármestere a város egyetemét érintő engedély nélküli tüntetéssel kapcsolatban azt közölte, hogy a rendőrségtől csak végső eszközként várja, hogy erővel avatkozzon be a tiltakozók ellen. Kerry Thompson arra sürgette a városi hatóságot, hogy úgynevezett "de-eszkalációs" stratégiát alkalmazzon, és megerősítette, hogy a tüntetők oldalán áll.

Az Egyesült Államokban a hétvégi összegzések szerint mintegy 200 egyetem területén kezdtek tiltakozást palesztinpárti diákcsoportok. A tüntetők több helyütt használtak zsidóellenes jelszavakat, általános követelésük pedig, hogy az intézmények szakítsák meg kapcsolataikat Izraellel, illetve olyan vállalatokkal, amelyeket szoros kapcsolatok fűznek Izraelhez.

A tiltakozások során a rendőrség az elmúlt másfél hétben már több mint 500 embert vett őrizetbe a radikális tüntetők közül. A tüntetéssorozat New Yorkban, a Columbia Egyetemnél kezdődött és egy országos hálózattal rendelkező diákszervezet szélesítette ki.

A Michigan állambeli Dearborn városában, az amerikai muszlim közösség egyik központjában, egy vallási vezető hétvégén prédikációjában Izraelt a náci Németországhoz és az Iszlám Államhoz hasonlította. Bakír Berry, a Dearborn környéki mecset imámja Izraelt "milliószor rosszabbnak" nevezte az Iszlám Államnál, és azt hangoztatta a hívek előtt, hogy "az Iszlám Állam nem követett el olyan súlyú bűncselekményeket, mint a cionisták".

Az amerikai Kongresszus republikánus képviselője Pat Fallon vasárnap egy televízióinterjúban azt követelte az érintett egyetemektől, hogy mutassanak erőt, és azokat a diákokat, akik többszöri felszólításra sem követik az egyetemük iránymutatását, sújtsák kizárással, mert csak az tudja megállítani a törvénytelen akciókat.

Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×